Η σημερινή συνάντηση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου, κατόπιν αιτήματος του ίδιου, καταδεικνύει την ανάγκη εκσυγχρονισμού στα θέματα που αφορούν το Υπουργείο και κατ’ επέκταση την ίδια την Αστυνομία.

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή της δικαιοσύνης λόγω των πολλών υποθέσεων που περιμένουν να εκδικαστούν, σε συνδυασμό με το κόστος τους, έχουν ως αποτέλεσμα η απονομή της δικαιοσύνης να μην γίνεται έγκαιρα αλλά μετά την πάροδο χρόνων.

Ευχάριστο νέο αποτελεί το γεγονός ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης προβαίνει σε διάφορες μελέτες προκειμένου να υπάρξουν λύσεις στα χρόνια αυτά προβλήματα. Βέβαια αυτό έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια, ωστόσο έστω και καθυστερημένα ευχόμαστε ότι θα κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η μεταρρύθμιση που επιχειρείται, σε συνδυασμό και με το υλικό που προκύπτει από τις μελέτες,  όπως αυτή περιγράφεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης φαίνεται να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ως Οικολόγοι θα την στηρίξουμε μεν, παρακολουθώντας στενά δε, καθώς στήριξη δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση και λευκή επιταγή σε όποια απόπειρα εκσυγχρονισμού.

Το γεγονός ότι δεν θα πάρει από τη Βουλή λευκή επιταγή ο κ. Ιωνάς Νικολάου έχει καταστεί σαφές από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Τα νομοσχέδια που αφορούν τις προσπάθειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης πρέπει να τοποθετούνται στη βάση των ευρωπαϊκών οδηγιών σε σχέση με το δικαίωμα των προσωπικών δεδομένων, της ατομικότητας και της ιδιωτικής ζωής.

Για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων  όπως η εμπορία ναρκωτικών, η έξαρση της οποίας είναι πέρα για πέρα φανερή το τελευταίο διάστημα, μπορεί να χρειάζεται την νόμιμη παρακολούθηση. Ωστόσο η διαδικασία η οποία τηρείται σήμερα φαίνεται να είναι χρονοβόρα και περίπλοκη και η απλοποίηση της ίσως να είναι μια αναγκαιότητα. Σήμερα εντοπίζονται μεταπωλητές ναρκωτικών, γνωστά ως «βαποράκια», αλλά ο εντοπισμός των μεγάλων καρχαριών, αυτών που απομυζούν εκατομμύρια ευρώ από τις παράνομες δραστηριότητες, φαντάζει αδύνατον να εντοπιστούν, λόγω των διαδικασιών. Αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης προκειμένου να καταδείξει τη σημαντικότητα των νομοσχεδίων που θα τεθούν ενώπιον της βουλής.

Ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Περδίκης σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ανέφερε ότι «Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση επί των επιφυλάξεων μας. Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών – ως μέλος και του Παγκόσμιου Κινήματος των Πρασίνων – τα θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ή του εγκλήματος βρίσκονται σε προτεραιότητα».

Τα μεγάλα διλήμματα όμως είναι εκεί που αγγίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις προσωπικές ελευθερίες, συνέχισε ο κ Περδίκης. «Δεν έχουν διασκεδαστεί όλες  οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις μας. Πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις με γνώμονα την καταπολέμηση εγκληματικών συμπεριφορών που έχουν να κάνουν με το οργανωμένο έγκλημα, την εκμετάλλευση ανηλίκων, την πορνογραφία, τις σύγχρονες μορφές εγκλήματος κ.ο.κ. και επηρεάζουν ήδη τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο δεν θέλουμε να δώσουμε στις όποιες διωκτικές αρχές αυθαίρετα δικαιώματα και δυνατότητες να παρέμβουν στις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών».  

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αναγνωρίζοντας την πολιτική βούληση που έχει η Κυβέρνηση, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε ενώπιον της ολομέλειας της βουλής.