Από την πρώτη στιγμή επισημάνθηκε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τις δηλώσεις του και τις εξηγήσεις που προσπαθούν να δώσουν οι εκπρόσωποι του ΔΗΣΥ, δεν κατάφερε να ενημερώσει τον κυπριακό λαό για την πρόταση του περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα, υπογραμμίστηκε πως με τις απροσδιόριστες τοποθετήσεις του έχει προκληθεί και αντίδραση στα κατεχόμενα, σε ότι αφορά την αποτελεσματική συμμετοχή.

Η συνέντευξη του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Μουσταφά Ακιντζί χθες, με αναφορές στην αποτυχία ύπαρξης προόδου στο θέμα της κινητής τηλεφωνίας, ξεχνώντας βεβαίως να χρεώσει την αποτυχία αυτή στην τουρκική αδιαλλαξία, αποπειράθηκε να αφήσει σκιές σε σχέση με την πραγματικότητα.

Ακολουθώντας πιστά τις γραμμές της Τουρκίας, ο κ. Ακιντζί ξεκαθάρισε ότι δε θα αποδεχθεί τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης με βάση την λογική μειοψηφίας – πλειοψηφίας.

Συντηρώντας επίσης τη λογική της επίρριψης ευθυνών, διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μη θεωρεί ζωτικό συμφέρον των Τουρκοκυπρίων τις αποφάσεις γύρω από τα ενεργειακά δρώμενα.

Πρόκειται δυστυχώς για επιβεβαίωση των όσων το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δημόσια εξέφρασε και αφορούσαν την πρόβλεψη ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να συγκινηθούν από την «προσφορά» του προέδρου Αναστασιάδη. Συνεχίζουν να υπερασπίζονται, δια του ηγέτη τους, ότι δεν τίθεται θέμα αποκέντρωσης εξουσιών χωρίς αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων ή λήψη αποφάσεων σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης με βάση την λογική μειοψηφίας – πλειοψηφίας. Δηλαδή τα δικά μας δικά τους και τα δικά τους, δικά τους. Συνεχίζουν την πολιτική του «παίρνω χωρίς να δίνω» κι όποιος αντέξει.

Καλή η κινητικότητα στο Κυπριακό, ωστόσο δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται η κινητικότητα αυτή να έχει ουσία και σωστό προσανατολισμό, ώστε η πορεία που ακολουθείται να έχει αποτέλεσμα. Δυστυχώς ο δρόμος που ακολουθεί η κυπριακή ηγεσία τα τελευταία σαράντα χρόνια οδηγεί σε αδιέξοδο, οι υποχωρήσεις ως τακτική έχουν αποτύχει και πλέον απαιτούνται σωστότερες και σοφότερες προσεγγίσεις προκειμένου να φτάσουμε σε μια βιώσιμη λύση ή να αποφύγουμε τα χειρότερα.