Από την πρώτη στιγμή ήμασταν επιφυλακτικοί για την πορεία έκβασης των επαφών στη Νέα Υόρκη και τελικά επιβεβαιωθήκαμε.

Ήδη όσοι εμφανιζόντουσαν υπεραισιόδοξοι κατάλαβαν ότι δεν έχουν να στηρίξουν κάπου την αισιοδοξία τους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η  Νέα Υόρκη έριξε τον πήχη της αισιοδοξίας όλων των πλευρών.

Αυτό φαίνεται  και από τις δηλώσεις τους σχετικά με  τη μετατόπιση  του χρονοδιαγράμματος λύσης στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

Βέβαια κάποιοι- μεταξύ των οποίων και ο  κ. Ακιντζί – μιλούν για πλαίσιο συμφωνίας, γιατί έχουν αντιληφθεί  ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα έτσι ώστε να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, από την άλλη, επαναλαμβάνει ότι δεν υπογράφει “κατ´ αρχήν συμφωνία” που να περιλαμβάνει λευκές σελίδες και “εποικοδομητικές ασάφειες”.

Δεν αναμένουμε πολλά ούτε και από τις παρασκηνιακές συναντήσεις που γίνονται από κάποιες πλευρές.

Η αδιαλλαξία της τουρκικής  πλευράς και η εμμονή του Ακίντζι στα θεμελιώδη σημεία επίλυσης  του Κυπριακού θα έπρεπε να ωθούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μακριά από οποιαδήποτε σκέψη για πολυμερή διάσκεψη.

Ο  κ. Αναστασίαδης, ας εκμεταλλευτεί τουλάχιστον την επίσκεψη στη Νέα Υόρκη, για να δώσει το ξεκάθαρό μήνυμα, ότι ζητούμενο μας είναι μια λύση  βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις.

Μια λύση βιώσιμη που δεν θα οδηγήσει την ιστορία σε επανάληψη, αλλά θα θέσει τα θεμέλια για ένα λειτουργικό και ασφαλές κράτος, για μια δημιουργική συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.