Είναι άξιο απορίας γιατί δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Η αναμενόμενη αποστολή της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ, φαίνεται να βρίσκεται στο κενό.

Η σημερινή σύσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας με την διαπραγματευτική ομάδα ελπίζουμε ότι περιλαμβάνει στην ατζέντα της την σωστή προετοιμασία της κυπριακής ηγεσίας, η οποία καλείται να διαχειριστεί χρονοδιαγράμματα και απαιτήσεις των όρων αναφοράς που είναι καθ’ όλα ανέφικτα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, στους όρους αναφοράς της τουρκοκυπριακής πλευράς, ξεκάθαρα επιδιώκονται τα εξής:

1. Διαδικασία σύντομης διάρκειας και κλειστού τέλους

2. Επιδιαιτησία

3.Να προκαθοριστεί το στάτους των τ/κ σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών

4.Πολιτική Ισότητα

5.Ιδέα λύσης δύο κρατών

Είναι για αυτό τον λόγο που ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προειδοποιήσαμε για τα χρονοδιαγράμματα που θα τεθούν, θέμα το οποίο επαναφέρουμε εκ νέου. Δυστυχώς παρά το αίτημα μας, ο Πρόεδρος δεν έχει ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου γεγονός που το θεωρούμε εσφαλμένο. Ωστόσο ευχόμαστε ότι θα υπάρξει προετοιμασία και αξιολόγηση στην διαπραγματευτική ομάδα που συγκάλεσε ο Πρόεδρος, προκειμένου να διαμορφωθεί το προσχέδιο για τους όρους αναφοράς της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξεύρει τρόπους ώστε να αποδυναμωθούν οι απαιτήσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας που διατυπώθηκαν με τους όρους αναφοράς και να τεθεί επιτέλους η συνέχεια των συνομιλιών σε μια σωστή και λογική βάση.