Η έκρυθμη κατάσταση στην ΑΟΖ σε συνδυασμό με την άτυπη όπως ονομάστηκε πενταμερή διάσκεψη στην οποία με προθυμία ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως μας ενημέρωσε οδηγούν το Κυπριακό σε νέα, επικίνδυνα μονοπάτια. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ο Προέδρος Αναστασιάδης δεν έθεσε ως προϋπόθεση για την αποδοχή της πρότασης Ακιντζί για άτυπη πενταμερή διάσκεψη – στην οποία θα συμμετάσχει στη διάσκεψη – την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την κυπριακή ΑΟΖ .

Όπως είναι λογικό, στην άτυπη πενταμερή συνάντηση θα τεθεί το θέμα της απομάκρυνσης των Τούρκων από την ΑΟΖ της Κύπρου, προκειμένου να επανερχόσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Η Τουρκία και οι εδώ εγκάθετοι της άμεσα θα προτάξουν την πρόταση Ακιντζί για την συνδιαχείριση του φυσικού αερίου, στριμώχνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τον πρόεδρο Αναστασιάδη  ο οποίος αν την απορρίψει το πιθανότερο είναι να βρεθεί και πάλι υπό κατηγορία.  

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην παρασυρθούν σε μια τόσο επικίνδυνη διαδικασία. Η εργασίας της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κας. Τζέιν Χολ Λούτ δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αυτή η πορεία προσέγγισης για διπλωματικές επαφές στο Κυπριακό είναι ένας ασφαλής δρόμος τον οποίο ακολουθούσαμε εδώ και καιρό. Γιατί πέφτουμε στην παγίδα της Τουρκίας; 

Η θέση μας είναι ότι μια ακόμα μη επαρκώς προετοιμασμένη πενταμερής διάσκεψη – ιδιαίτερα υπό τις σημερινές συνθήκες- δεν θα προσθέσει κάτι το θετικό στο κυπριακό. Αντίθετα εμπεριέχει το κίνδυνο για ακόμα ένα επικίνδυνο αδιέξοδο. Προτείνουμε να προετοιμαστεί κατάλληλα μια διεθνής διάσκεψη με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών, της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα ασχοληθεί με τη διεθνή πτυχή του κυπριακού αφού βεβαίως αποχωρήσουν από την κυπριακή ΑΟΖ τα τουρκικά πλοία.