Τα όσα καταγράφει η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας  μετά τον οικονομικό διαχειριστικό, αλλά και έλεγχο συμμόρφωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, αποτελούν την πραγματικότητα σε ότι αφορά τις προσλήψεις και τις αποσπάσεις που γίνονται αυθαίρετα από τον εκάστοτε ένοικο του προεδρικού. 

Για την υπάρχουσα κατάσταση στο Προεδρικό και τα όσα καταγράφει η έκθεση, ευθύνη – και μάλιστα μεγάλη – έχει και η Βουλή των Αντιπροσώπων. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχαμε πολλές φορές καταθέσει πρόταση για καταψήφιση  των κονδυλίων που αφορούσαν πληρωμές συμβούλων, πριν εγκριθούν  κανονισμοί που να θεσπίζουν πλαίσιο εργοδότησης, προσόντων και δικαιωμάτων. 

Η ιστορία αυτή με τις «τυφλές» προσλήψεις άρχισε από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζεται χωρίς όρια. Το θέμα δεν περιορίζεται μόνο στις αμοιβές των εργοδοτούμενων αλλά πρέπει να καταμετρηθούν επίσης το διοικητικό κόστος, τα ταξίδια, οι αποστολές κ.ο.κ.

Να σημειώσουμε ότι η αντίδραση του Προεδρικού αναφορικά με τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν μας βρίσκει σύμφωνους καθώς το Προεδρικό – αν δεν το έχει αντιληφθεί –βρέθηκε να παραβιάζει την δική του επίσημη δέσμευση. Κι αυτό διότι υπάρχει – προφορική τουλάχιστον – δέσμευση ενώπιον της Βουλής για θέσπιση κανονισμών που αφορούν πρόσληψη και απόσπαση προσωπικού στο Προεδρικό και την δημιουργία ενός οργανογράμματος.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή και την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, άλλα και την άκομψη αντίδραση του προεδρικού θεωρεί ότι είναι η στιγμή που το κράτος πρέπει να πλαισιώσει κανονισμούς και για τους συμβούλους του Προέδρου και των υπουργών, αλλά και το Προεδρικό να αντιληφθεί ότι οι έλεγχοι δεν αφορούν όλους τους άλλους, πλην όμως του ιδίου του Προεδρικού!