Θεωρώ ότι πολύ ορθά η κυβέρνηση έστω και καθυστερημένα αντιλήφθηκε ότι η κατοχύρωση του χαλουμιού /helim, οδηγεί σε αύξηση των αναγκών σε αιγοπρόβειο γάλα. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να βγούμε εκτός αγοράς και να επωφεληθούν από την κατοχύρωση μόνο οι Τουρκοκύπριοι και ενδεχομένως οι Τούρκοι παραγωγοί δεδομένου ότι ο έλεγχος στα κατεχόμενα δεν θεωρώ ότι θα είναι επαρκής. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αιγοπρόβειο γάλα ή και χαλούμια που παράγονται στην Τουρκία να παρουσιάζονται ως κυπριακά προϊόντα.

Δυστυχώς όμως ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας αντιμετωπίζει χρόνια σοβαρά προβλήματα. Η άμεση επίλυση των προβλημάτων της αιγοπροβατοτροφίας θα πρέπει να τύχει σωστής ιεράρχησης και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνεργαστούν για την επίτευξη του στόχου αυτού. Τα μέτρα για στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας, κόστους 35 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια που εξήγγειλε ο Υπουργός κινούνται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι επαρκή.

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 410,000 αιγοπρόβατα. Τα 35 εκατομμύρια ευρώ που προσφέρονται στου κτηνοτρόφους αναλογούν περίπου με 28 ευρώ ανά ζώο ανά έτος. Μελέτη που έγινε από το Υπουργείο Γεωργίας το 2012 κατέδειξε ότι το κόστος /κιλό παραγωγής πρόβειου κρέατος είναι 3,70 ευρώ και πωλείται σήμερα 2,20 ευρώ το κιλό. Το κόστος /κιλό παραγωγής αιγινού κρέατος είναι 3,97 ευρώ και πωλείται σήμερα 2,20 ευρώ το κιλό. Το πρόβειο γάλα στοιχίζει στον κτηνοτρόφο μέση τιμή 1 ευρώ και πωλείται 0,90-0,95 ευρώ το λίτρο. Το αιγινό γάλα στοιχίζει στον κτηνοτρόφο μέση τιμή 0,69 ευρώ και πωλείται 0,60-0,92 ευρώ το λίτρο.

Άρα ουσιαστικά σήμερα οι κτηνοτρόφοι μας πουλούν το γάλα σε τιμή κάτω του κόστους. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν υψηλό κόστος παραγωγής. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους που έχουν σήμερα οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι οι ζωοτροφές. Το 70% του κόστους παραγωγής του γάλακτος αντιστοιχεί στις ζωοτροφές. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό. Το κόστος ζωοτροφών πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από την πολιτεία. Πρέπει να βρεθούν τρόποι μείωσης του κόστους γιατί αν αυτό δεν γίνει σύντομα πολλοί από τους αιγοπροβατοτρόφους θα αναγκαστούν να αφήσουν το επάγγελμα. Το Υπουργείο Γεωργίας μαζί με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και την Επιτροπή Σιτηρών θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους παραγωγής ζωοτροφών στη Κύπρο με τοπικές ποικιλίες και τρόπους απαλλαγής από τις εισαγόμενες ζωοτροφές με μεταλλαγμένη σόγια.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα 5 εκατομμύρια που σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργού προορίζονται για τη χρηματοδότηση εγκατάστασης εξοπλισμού για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κτηνοτροφικές μονάδες. Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά υπάρχουν πολλά αντικειμενικά προβλήματα για να υλοποιηθεί. Οι περισσότερες φάρμες στη Κύπρο είναι χωρίς άδεια οικοδομής άρα δεν θα τους δίνεται άδεια για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Άλλωστε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχεί μόνο στο 5-8% του κόστους παραγωγής του γάλακτος άρα πρόκειται για ένα μέτρο που δεν προσφέρει σημαντικό όφελος στους κτηνοτρόφους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κάποια μέτρα από αυτά που έχει εξαγγείλει ο Υπουργός ήδη βρίσκονται σε ισχύ. Παράδειγμα το μέτρο της πριμοδότησης με 20000 ευρώ της πρώτης εγκατάστασης νέων κτηνοτρόφων το οποίο βρίσκεται και σήμερα σε ισχύ και συνεπώς δεν είναι κάτι καινούργιο. Δυστυχώς το μέτρο αυτό ενώ ακούγεται πολύ καλά στα αυτιά των νέων μας και μπορεί εύκολα να τους παρασύρει στη δημιουργία νέας φάρμας, στο τέλος αυτή κινδυνεύει να είναι μη βιώσιμη και παραγωγική επένδυση ιδιαίτερα αν δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει το μεγάλο κόστος των ζωοτροφών.

Ο Αγροτικός Οικολογικός Σύνδεσμος επεξεργάζεται μία ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη της κυπριακής αιγοπροβατοτροφείας την οποία και θα υποβάλει προς το αρμόδιο υπουργείο και τους εμπλεκόμενους για να προκληθεί δημόσιος και παραγωγικός διάλογος. Είναι μια αναγκαία, επιθυμητή και επείγουσα προτεραιότητα.

Κυριάκος Κυριάκου
Αγροτικός Οικολογικός Σύνδεσμος