Η απόφαση του Δήμου Λευκωσίας να ανατρέψει τον αρχικό σχεδιασμό βιώσιμης κινητικότητας της Μακαρίου μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους. Το γεγονός ότι αυτό αφορά μια μεταβατική περίοδο για τη διάρκεια της οποίας ουδείς δεσμεύεται, ενισχύει τις ανησυχίες μας για μια στην πράξη μονιμοποίηση με πολλαπλά προβλήματα. Θεωρούμε πως η απόφαση για διέλευση και ιδιωτικών οχημάτων (πέραν των δικαιούχων) στη μια λωρίδα της Μακαρίου θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για αυτή την εξέλιξη. Την ίδια ώρα απαιτούμε εξηγήσεις για τις ευθύνες της μη έγκαιρης τροποποίησης της νομοθεσίας ώστε το έργο με βάση την ειλημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μπορεί να να λειτουργήσει άμεσα, από τις 8 Δεκεμβρίου. Είναι ξεκάθαρο ότι παραβιάζεται το ΣΒΑΚ Λευκωσίας αλλά και οι όροι στους οποίους επιχορηγήθηκε το έργο ανάπλασης της Λεωφόρου από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Με το προσωρινό μέτρο πρόσβασης ιδιωτικών οχημάτων δεν καλλιεργείται οδική συνείδηση, καθώς ο αρχικός στόχος της ανάπλασης είναι η μετατροπή του χώρου σε ένα προσβάσιμο και ευχάριστο περιβάλλον, πάντα στις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας.