Αντιπροσωπεία με στελέχη του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, συμμετείχαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της διάκρισης των υπαξιωματικών γυναικών της Εθνικής Φρουράς την Τρίτη 08 Μαρτίου έξω από το Υπουργείο Άμυνας.

Σε δηλώσεις της το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής κ. Έφη Ξάνθου ανέφερε πως: «Για άλλη μια φορά στεκόμαστε μαζί με τις γυναίκες υπαξιωματικούς στο δίκαιο αίτημα τους για ισότιμη μεταχείριση από την Εθνική Φρουρά. Δυστυχώς το Υπουργείο Άμυνας παρόλο που επιμένει πως έχει επιλύσει όλα τα θέματα ανισότητας εντός του Κυπριακού Στρατού, εντούτοις ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών παρατηρούμε πως η άνιση μεταχείριση των δύο φύλων παραμένει.

Σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση επί του θέματος της Επιτρόπου Διοικήσεως, που εκδόθηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2022, διαφαίνεται πως οι γυναίκες μόνιμες Υπαξιωματικοί, που διετέλεσαν Εθελόντριες Υπαξιωματικοί της 5ης, 6ης και 7ης σειράς, υπήρξαν θύματα απαγορευμένης διάκρισης με βάση το φύλο στην εργασία. Ενώ οι άνδρες εθελοντές Υπαξιωματικοί που προσλήφθηκαν την ίδια χρονική περίοδο με τις γυναίκες εθελόντριες Υπαξιωματικοί της 5ης, 6ης και 7ης σειράς, δηλαδή τα έτη 1993, 1995 και 1997 και παρόλο που είχαν τα ίδια προσόντα και αρχαιότητα, μονιμοποιήθηκαν κατά 12 – 13 χρόνια νωρίτερα από αυτές. Την ίδια διάκριση έχουν υποστεί και η 1η, 2η και 3η σειρά, για τις οποίες είχε εκδοθεί παλαιότερα έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και πλέον διεκδικούν τα δικαιώματά τους στο ΕΔΑΔ. Ζητούμε από το Υπουργείο Άμυνας να προχωρήσει στην άμεση επίλυση του θέματος και να άρει την διαχρονική διάκριση εναντίον των γυναικών αξιωματικών άμεσα».