Λανθασμένη, κατακριτέα και πολύ επικίνδυνη είναι η θέση που εκφράστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ σε σχέση με την «πακετοποιήση» των θεμάτων που αφορούν τις διάφορες πτυχές του κυπριακού προβλήματος, στη βάση του πλαισίου Γκουντέρες, για χάριν, δήθεν, απλά και μόνο της επανέναρξης του διαλόγου.

Οι προσεγγίσεις αυτές έχουν ρίζες Τουρκικές και  εκφράστηκαν επανειλημμένα και από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Μουσταφά Ακιντζί. Η επικινδυνότητα των θέσεων αυτών είναι εμφανής και δη τώρα, που οι εκλογές στην Τουρκία έχουν δώσει αυτονομία κινήσεων στον Ερτνογάν.

Αυτό που σημαίνει με απλά λόγια η “πακετοποιημένη διαδικασία” είναι αυτό που ξέρουμε να λέγεται “πάρε δώσε”. Το ΑΚΕΛ φαίνεται να είναι έτοιμο για χάριν της επανέναρξης των συνομιλίων να αποδεχτεί τη λογική του πάρε δώσε , παρά το γεγονός ότι υπάρχει ο υπαρκτός κίνδυνος να καταλήξουμε υπό τις παρούσες συνθήκες σε ένα δώσε-δώσε για τους Ελληνοκυπρίους. 

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ούτε πακετοποιήμενη διαπραγμάτευση μπορεί να δεχθεί, ούτε την παγίωση του πλαισίου Γκουντέρες με τις αρνητικές πρόνοιες για τους Ελληνοκυπρίους που έχει ήδη γίνει αποδεκτή από την κυπριακή ηγεσία, ούτε όμως και την σημερινή στασιμότητα.