Ληγμένα φάρμακα αξίας 377 χιλιάδων ευρώ βρίσκονται στις αποθήκες των φαρμακευτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.
Αυτές οι ποσότητες των φαρμάκων θα καταστραφούν και όπως πληροφορούμαστε για κάποιες από τις ποσότητες έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι σχετικές εγκρίσεις. Το θέμα είναι που θα καταλήξουν.
Υπολογίζεται ότι το 5 -10% των φαρμάκων που λήγουν, καταλήγουν στα επιφανειακά και υπόγεια νερά καθώς επίσης και στα θαλάσσια ύδατα μολύνοντάς τα, γι’ αυτό από τον Ιούνιο του 2015 το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δια του Προέδρου του κ. Γιώργου Περδίκη, ενέγραψε σχετικό θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.
Σημειώσαμε ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι χημικές, μη βιοδιασπώμενες ενώσεις οι οποίες με την απόρριψή τους στους οικιακούς κάδους απορριμμάτων ή τις αποχετεύσεις, συσσωρεύονται στο έδαφος και τα υπόγεια νερά και συμβάλουν στην μόλυνση του περιβάλλοντος.
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων, με συνεχείς ερωτήσεις τόσο από τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Περδίκη, όσο και από τον Βουλευτή κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, θέταμε επανειλημμένα το θέμα ενώπιον του αρμόδιου Υπουργού.
Είναι πάγια θέση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ότι οι κανονισμοί που αφορούν τα ληγμένα φάρμακα, πρέπει επιτέλους να καταρτήσουν ένα σχέδιο ανακύκλωσης – και όχι καταστροφής – των ληγμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Βεβαίως το μέγα ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι με ποιον τρόπο θα καταστραφούν τα ληγμένα αυτά φάρμακα; Θα καταλήξουν σε χωματερές και έμμεσα θα επιστρέψουν στα σπίτια μας; Θα καούν; Πάντως για ανακύκλωση, ούτε λόγος!