Η Κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο για να δημιουργήσει πράσινες και οικολογικές υποδομές, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί το κλείσιμο των χωματερών στο Βατί και τον Κοτσιάτη, με αποτέλεσμα η Κύπρος να κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απέραντο σκυβαλότοπο.

Το κράτος προχώρησε επιτέλους στο κλείσιμο των χωματερών την 28η Φεβρουαρίου, όχι για περιβαλλοντικούς λόγους ή λόγους δημόσιας υγείας – όπως θα έπρεπε – αλλά για να αποφύγει το πρόστιμο που της επιφύλασσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά και την καταδίκη της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2013.

Εφόσον αφέθηκε η κατάσταση να εξελιχθεί κατ’ αυτό τον τρόπο, πλέον το κράτος πραγματοποιεί συναντήσεις με ιδιώτες για να πετύχει την διαχείριση αποβλήτων, ενώ ανακοινώθηκε και αριθμός πράσινων σημείων ο οποίος ούτε ικανοποιητικός είναι, ούτε όλες τις επαρχίες καλύπτει. Για παράδειγμα για ολόκληρη την αστική περιοχή της πρωτεύουσας υπάρχει ένα πράσινο σημείο, ενώ στην επαρχία Αμμοχώστου, κανένα!

Ως Κίνημα είχαμε προειδοποιήσει εδώ και πολλά χρόνια για την αναγκαιότητα εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων για τη διαχείριση αποβλήτων. Βλέπαμε ότι μια σειρά από απόβλητα όπως τα μεγάλα οικιακά απόβλητα και τα κλαδέματα δεν έχουν που να πάνε και κάποια στιγμή θα αρχίσουν να στοιβάζονται ή να πετάγονται στη φύση.

Δυστυχώς, σε ένα ακόμα σημαντικό θέμα η Κυβέρνηση τρέχει να προλάβει τα ασυμμάζευτα, εφαρμόζοντας για ακόμα μια φορά πολιτικές της τελευταίας στιγμής που δεν αποτελούν λύσεις αλλά μπαλώματα.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ότι το ασήμαντο για τους Κυβερνώντες πρόβλημα, είναι στην πραγματικότητα γιγάντιο και καλεί την Κυβέρνηση να δράσει άμεσα, πριν η Κύπρος μετατραπεί σε έναν μεγάλο απέραντο σκυβαλότοπο.