Η χθεσινοβραδινή άτυπη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Έρσιν Τατάρ, απέδειξε τη μεγάλη διάσταση που έχουν οι δύο ηγέτες μεταξύ τους όσον αφορά τις θέσεις τους στο Κυπριακό.

Η στάση του κ. Τατάρ για τα Βαρώσια, αλλά και για την επίλυση του Κυπριακού, όπου ο ίδιος βλέπει άλλες μορφές για λύση, μας ανησυχεί ιδιαίτερα όσον αφορά την επόμενη μέρα στο Κυπριακό.

Την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συζητούν για άτυπη πενταμερή, η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex συνεχίζοντας τις παράνομες ενέργειες της, με το Μπαρμπαρός να εξακολουθεί να βρίσκεται παράνομα στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ τα σχέδια Τουρκίας και κατεχομένων για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου συνεχίζονται και εντείνονται.

Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι οι πρωτοβουλίες που οδηγούν σε επανέναρξη των συνομιλιών στην ορθή κατεύθυνση αλλά και η Τουρκία να έχει κόστος για τις παράνομες ενέργειες της. Τώρα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.