Ο πρώτος καθαρισμός της εκστρατείας καθαρισμού παραλιών Wish you were Clean Vol IV πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Σοφτάδες, Λάρνακα την Κυριακή 02 Ιουλίου.

Η Νεολαία Οικολόγων, η Οικολογική Κίνηση Κύπρου, το Center for Social Innovation και ο οργανισμός RESEΤ Cy μαζί με τους εθελοντές που συμμετείχαν δυναμικά στον καθαρισμό μάζεψαν 52 κιλά σκουπίδια σε μόνο μία ώρα καθαρισμού.

Τα αποτελέσματα καταγραφής σκουπιδιών έδειξαν ότι το 63% ήταν πλαστικά απορρίμματα κυρίως μικρά κομμάτια πλαστικού, καθώς και τενεκεδάκια ποτών, πλαστικές και χάρτινες συσκευασίες τροφίμων κ.α. Τα αποτελέσματα δείχνουν για ακόμα μια φορά ότι η πηγή ρύπανσης είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες και η κακή διαχείριση των αποβλήτων στις παράκτιες περιοχές.

Σε δήλωση της, η Νατάσα Ιωάννου, γενική γραμματέας της Οικολογικής Κίνησης, δήλωσε τα εξής: «Και φέτος προχωρούμε σε καθαρισμούς παραλιών, απομακρύνοντας από τις ακτές μας απορρίμματα και σκουπίδια, επειδή ακόμα δεν έχουμε την βασική συνείδηση για να διατηρούμε τις παραλίες μας καθαρές. Μας λυπεί να βλέπουμε περιοχές στις οποίες υπάρχουν κάλαθοι και υπηρεσίες, αλλά ακόμα να βρίσκουμε σκουπίδια σε περιοχή που αναμέναμε να είναι καθαρή. Στην πλειοψηφία τους τα σκουπίδια που συλλέγηκαν είναι πλαστικά είτε σε πλήρη μορφή, είτε σε μορφή θραυσμάτων (μικροπλαστικά), τα οποία είναι επιβλαβή τόσο για τη βιοποικιλότητα της περιοχής όσο και για την ανθρώπινη υγεία, αφού καταλήγουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο πιάτο μας.”

Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε, όλους τους εθελοντές και τις εθελόντριες, που συμμετείχαν στον καθαρισμό, περνώντας ένα κυριακάτικο πρωινό στην παραλία καθαρίζοντας και διασκεδάζοντας μαζί μας. Η προσπάθεια για θάλασσες κι ακτές, ελεύθερες και καθαρές, από σκουπίδια, δεν ολοκληρώνεται εδώ. Ο επόμενος καθαρισμός παραλίας προγραμματίζεται για την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023 στην παραλία Sirens Beach στην Αγία Θέκλα.

Επικοινωνία με Οικολογική Κίνηση Κύπρου,

Νατάσα Ιωάννου 99336017

Νεολαία Οικολόγων

Γιώργος Κουρουφέξης, Λειτουργός Νεολαίας Οικολόγων 22518074

Νεολαία Οικολόγων