Η Τουρκία δια στόματος του ΥΠΕΞ της κ. Μελβούτ Τσαβούσογλου εκσφενδονίζει απειλές, αποκαλύπτοντας ακόμα μια φορά το αδιάλλακτο της διάθεσής της για λύση στο Κυπριακό.

Διατηρώντας σταθερά επιθετική φρασεολογία, ο κ. Τσαβούσογλου φρόντισε να απειλήσει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να διεξάγει η Τουρκία έρευνες στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, την ίδια μέρα που αρχίζει στη Λευκωσία τις διερευνητικές της επαφές η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ.

Είναι με αυτή τη διάθεση που η Τουρκία και κατ’ επέκταση ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων που θα προσέλθουν σε μια νέα συζήτηση για το Κυπριακό;

Διερωτόμαστε αν οι προκλήσεις και απειλές αυτές έχουν τεθεί κατά την χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο. Η ιστορία έδειξε ότι η Τουρκία δεν μένει πάντα στα λόγια αλλά προβαίνει και σε πράξεις.

Επίκειται η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έχοντας υπόψη τα όσα καταδικαστέα και παράνομα εκτυλίχθηκαν πρόσφατα στην ΑΟΖ της Κύπρου με την ΕΝΙ, θα θέσει και το θέμα των απειλών της Τουρκίας επί τάπητος. Οι απειλές της Τουρκίας αναδεικνύουν τη γεωπολιτική σημασία της απόφασης για συνέχιση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι κυβερνώντες οφείλουν να προβούν σε όσα αναγκαία βήματα χρειάζεται, προκειμένου να εμποδίσουν την Τουρκία σε δύο επίπεδα. Αφενός, να μην συμβεί εκ νέου μια παρεμπόδιση της οιαδήποτε εταιρείας διεξάγει εργασίες στην αποκλειστική οικονομική της Κύπρου. Αφετέρου, το ενδεχόμενο να αρχίσει έρευνες η Τουρκία στο τεμάχιο 6 της Κύπρου δεν είναι απομακρυσμένο, δεδομένης της συμπεριφοράς και τους θράσους που διακατέχει την Άγκυρα και σε αυτό το ενδεχόμενο οφείλουμε επίσης να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε προληπτικά.