Δημοσιογραφική διάσκεψη, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος, πραγματοποίησε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στα Κεντρικά Γραφεία του Κινήματος στο Στρόβολο.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, η βουλεύτρια του Κινήματος κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ο βουλευτής κ. Σταύρος Παπαδούρης, ο Αντιπρόεδρος Α’ κ. Νίκος Παυλίδης και ο Αντιπρόεδρος Β’ κ. Άδωνις Γιάγκου.

Κατά την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Θεοπέμπτου τόνισε πως «Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι, γιατί ποτέ πριν δεν είχαμε μια τόσο μεγάλη ζημιά στα οικοσυστήματα του πλανήτη, με 1,000,000 είδη να κινδυνεύουν με αφανισμό.».

Συνεχίζοντας ανέφερε πως «Με βάση τον ΟΗΕ οι πέντε κύριοι παράγοντες για τις αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο είναι: οι αλλαγές στη χρήση της γης και της θάλασσας, η εκμετάλλευση άλλων ζωντανών οργανισμών σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση του πλανήτη και η εισβολή ξενικών ειδών σε άλλες περιοχές του πλανήτη.».

«Εμείς έχουμε κάνει όλη την Κύπρο έναν απέραντο σκουπιδότοπο, καταστρέφουμε αλόγιστα τις παραλίες, αναπνέουμε ακατάλληλο αέρα που μας σκοτώνει, καταστρέφουμε με μεγάλους ρυθμούς τη ζωή στη θάλασσα όπου ρίχνουμε και πολλά απόβλητα», τόνισε ο κ. Θεοπέμπτου. «Με την πολιτική των μεγάλων αναπτύξεων, της Μεμονωμένης κατοικίας και των γκολφ έχουμε εισβάλει σε όλη την κυπριακή φύση και τώρα σχεδιάζεται και το τέλος της τελευταίας περιοχής που μας έμεινε, αυτήν του Ακάμα.», τόνισε.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του Κινήματος είπε πως «Το κλίμα μας άλλαξε, ακόμη παράγουμε ηλεκτρισμό με μαζούτ και βλέπουμε καθημερινά να κόβονται δέντρα χωρίς λόγο και τα πουλιά χάνονται από τον ουρανό μας. Ζούμε μια από τις χειρότερες εποχές για το περιβάλλον και οι καταστροφές δεν είναι αναστρέψιμες.».

 

Με τη σειρά του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων κ. Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε πως «Στη χώρα μας, από λόγια, πάμε καλά. Στα έργα όμως βιώνουμε τη γυμνή και ωμή πραγματικότητα. Σφραγίζουμε το έδαφος, τους ποταμούς και τα ρέματα και διαμαρτυρόμαστε γιατί πλημμυρίζουμε. Περιφρονούμε τη φύση, κτίζουμε πάνω στις θαλασσινές σπηλιές, κατεδαφίζουμε τοπικά σχέδια κτίζοντας πύργους στην άμμο, απορώντας πως ζούμε μέσα σε μια άναρχη ανάπτυξη καθώς ο κατάλογος ολοένα και μακραίνει.».

«Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου είδαμε και ακούσαμε πολλά και από πολλούς, σε σχέση με το περιβάλλον. Όσο ευχάριστη έκπληξη κι αν αποτέλεσε αυτό για εμάς, εύχομαι κι ελπίζω να μην είναι κούφιες προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά πραγματικά να ενισχύσουν την προσπάθεια και τους σκοπούς που το Κίνημα Οικολόγων σταθερά υποστηρίζει εδώ και 25 χρόνια.», τόνισε ο κ. Παπαδούρης.  

«Γιατί όπως λέει και ένα νέο σύνθημα που προστέθηκε στο λεξιλόγιο μας: Δεν διαθέτουμε εναλλακτικό πλανήτη, παρά μόνο τη Γη. Αυτός μας δόθηκε απλόχερα και αυτόν έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε.», κατέληξε ο βουλευτής του Κινήματος κ. Σταύρος Παπαδούρης.

Στη δική της τοποθέτηση, η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέλυσε τους πέντε στόχους της για το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, η κ. Ατταλίδου, τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη η ανάκληση του σχεδίου Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας και της αναζωογόνησης της οικοδομικής βιομηχανίας, όπως επίσης και η έκδοση διαταγμάτων διαχείρισης και προστασίας όλων των προστατευμένων περιοχών δικτύου Νατούρα2000.

Η άμεση Υπογραφή, Κύρωση και εφαρμογή του 7ου πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Ζωνών της Μεσογείου όπως και η άμεση επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος συγκεκριμένων προστατευμένων περιοχών με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (απαλλοτριώσεις της Λίμνης της Ορόκλινης, περίκλειστων ιδιωτικών περιουσίων εντός του Εθνικού Πάρκου Ακάμα) θα είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κ. Ατταλίδου.

Τέλος η κ. Ατταλίδου τόνισε πως πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στις διαβουλεύσεις για περιβαλλοντικά θέματα: Όλα τα σχέδια ανάπτυξης πρέπει να υποβάλλονται σε μελέτες στρατηγικής και δέουσας εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον με βάση το περιβαλλοντικό κεκτημένο της ΕΕ.