Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 10 Απριλίου, η εκδήλωση «CΥcling in the city 2022 – Μετα-κινούμαι στον Στρόβολο και στη Λευκωσία». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, η Πρεσβεία του Βασιλείου της Ολλανδίας και τα Δημαρχεία Στροβόλου και Λευκωσίας εκδήλωση. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης – ποδηλατοδρομίας συμμετείχαν εκατοντάδες ποδηλάτες, στέλνοντας το μήνυμα ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που θέλουν να διακινούνται με τα ποδήλατα τους. Υπάρχουν πολλαπλά οφέλη από τη χρήση του ποδηλάτου στις καθημερινές μετακινήσεις μας στην πόλη.

Το ποδήλατο είναι ένα απλό, προσιτό, αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο. Όχι μόνο βοηθά τους ανθρώπους σ’ έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά προάγει τον σεβασμό για το περιβάλλον και έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη.

Κρίνεται επιτακτική ανάγκη να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους πολίτες για να χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους. Να φυτευτούν δέντρα κατά μήκος των πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων που να προσφέρουν δροσιά και σκιά σε πεζούς και ποδηλάτες, ενώ την ίδια στιγμή να δημιουργηθούν περισσότεροι και ταυτόχρονα λειτουργικοί ποδηλατοδρόμοι στις πόλεις μας. Οι ποδηλατολωρίδες δεν αποτελούν λύση σε μια χώρα με τόσο ψηλό ποσοστό χρήσης ιδιωτικών αυτοκίνητων. Η προσπάθεια εισαγωγής τους, στην Λευκωσία όσο και στην Λεμεσό και στο Τρόοδος έχει αποδειχθεί χάσιμο χρόνου και σπατάλη δημοσίου χρήματος. Αξίζει να δημιουργούνται  ποδηλατοδρόμοι που να παρέχουν υψηλό επίπεδο προστασίας των ποδηλατιστών και ταυτόχρονα να παρέχουν ένα αξιόπιστο και λειτουργικό δίκτυο  το οποίο να συνδέει μεταξύ τους τις αστικές περιοχές αλλά και την ύπαιθρο.