Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών ενέγραψε σήμερα Πέμπτη 09 Μαρτίου τρία αυτεπάγγελτα θέματα που κατατέθηκαν από τους δύο βουλευτές του Κινήματος.

Η βουλεύτρια του Κινήματος κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου κατέθεσε αίτημα να εγγραφεί το θέμα της εκ των υστέρων νομιμοποίησης δύο επιπλέον ορόφων που έχουν ήδη ανεγερθεί στη Μικτή Τουριστική Ανάπτυξη “Sun City Spar Resort & Residences” στο Δήμο Σωτήρας κατά παρέκκλιση, λίγες μέρες πριν την λήξη της θητείας της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Η εν λόγω ανάπτυξη ευρίσκεται εντός ή πλησίον του Δικτύου Natura 2000 και διαφαίνεται από έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι δεν έχουν ακολουθηθεί όλες οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες ήτοι η υποβολή του έργου σε Δέουσα Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Λόγω λανθασμένων χειρισμών και παραλείψεων στη συγκεκριμένη περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία ευρίσκεται σε διαδικασία παράβασης.

Με τη σειρά του, ο βουλευτής του Κινήματος κ. Σταύρος Παπαδούρης κατέθεσε αίτημα για να εγγραφεί το θέμα των προβλημάτων που ανακύπτουν από την επιβολή φορολογίας κοιμητηρίου. Αφορμή για τη κατάθεση του αιτήματος ήταν η σωρεία παραπόνων που λήφθηκαν από άτομα στα οποία φαίνεται να έχει επιβληθεί επιπρόσθετη φορολόγηση, ένεκα του γεγονότος πως είναι ιδιοκτήτες περισσότερων υποστατικών από αυτό που χρησιμοποιούν ως μόνιμη κατοικία, δηλαδή για άλλες ιδιοκτησίες τους που πιθανόν ενοικιάζουν σε άλλα πρόσωπα, όπως και άτομα που ήδη έχουν προβεί σε αγορά οικογενειακού τάφου, στην ευρύτερη περιοχή της μείζονος Λεμεσού.

Για το εν λόγω θέμα είχε καταθέσει στο παρελθόν και σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση ο κ. Παπαδούρης, με τον Υπουργό Εσωτερικών να απαντά ότι «η πολλαπλή φορολόγηση προσώπων, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες περισσότερων υποστατικών πέραν της μόνιμης κατοικίας τους, δεν δικαιολογείται». (Επισυνάπτεται το σχετικό υλικό).

Επιπλέον, έχει υιοθετηθεί και η πρόταση της βουλεύτριας του Κινήματος κ. Αλεξάνδρας Ατταλίδου για εγγραφή θέματος για εξέταση της επιχειρησιακής ετοιμότητας σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.

Στον απόηχο των μεγάλων σεισμών που έπληξαν τον Φεβρουάριο του 2023 τις γείτονες χώρες μας, Τουρκία και Συρία, προκύπτει για τη χώρα μας ζήτημα διαχείρισης των συνεπειών ενός ισχυρού σεισμού και στη χώρα μας. Για αυτό και θα πρέπει να καλεστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και να ενημερώσουν την Επιτροπή μας για το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας των υπηρεσιών, εάν υπάρχουν σχέδια δράσης και/ή πρωτόκολλα που ενεργοποιούνται σε τέτοια περίπτωση.

Παράλληλα θα πρέπει να ενημερωθούμε και για το επίπεδο ανθεκτικότητας του κτηριακού αποθέματος του νησιού, καθότι είναι γνωστό ότι πολλά κτήρια έχουν ανεγερθεί μετά την πρώτη αντισεισμική νομοθεσία, επομένως παραμένουν εκτεθειμένα στον πρώτο ισχυρό σεισμό.