Με ικανοποίηση ακούσαμε το πρωί τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ να κάνει εξαγγελίες για την ενίσχυση της δυνατότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πτητικά μέσα και άλλα πυροσβεστικά μέσα.

Βεβαίως οφείλουμε να θυμίσουμε στην Κυβέρνηση αλλά και τον Υπουργό ότι ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εδώ και χρόνια εισηγούμαστε διάφορα μέτρα σε σχέση με την προστασία από τις πυρκαγιές.

Ένα από αυτά ήταν η προώθηση στην ολομέλεια της Βουλής δυο προτάσεων νομού των Οικολόγων που προνοούν 1) την  απαγόρευση των καψαλισμάτων και την καύση κλαδεμάτων στην ύπαιθρο και 2)  επιτρέπουν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε αγροτικές περιοχές που γειτονεύουν με το κρατικό δάσος.

Μεγάλη επίσης σημασία έχουν και οι προτάσεις μας για οργάνωση εθελοντικού σώματος από νεαρά άτομα που θα περιπολεί στα δάση και τις ευαίσθητες περιοχές καθ’ όλη την περίοδο των πυρκαγιών και θα λειτουργεί ως δύναμη πρώτης αντίδρασης. Ο λαός μας λέει ότι μια πυρκαγιά μπορεί στην αρχή να την σβήνεις με ένα ποτήρι νερό, αν φουντώσει ούτε η θάλασσα δεν μπορεί να την σταματήσει. Δυστυχώς τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα έχουν επιβεβαιώσει αυτή την λαϊκή ρήση.

Λοιπόν επιβάλλεται πριν την ενίσχυση με αεροπλάνα και ελικόπτερα να δημιουργηθούν δομές προσλήψεις, αποφυγής, και έγκαιρης /άμεσης πρώτης επέμβασης.

Είθε η απαρχή της υλοποιήσεις των διαχρονικών προτάσεων του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, να γίνει έστω και τώρα που ο κ. Ιωνάς Νικολάου αποφάσισε να βάλει το δάχτυλο υπό των τύπων των καυτερών ήλων.