Άλλη μια πρόκληση από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, αποτελεί η συνέντευξη του στην ελληνική εφημερίδα “Τα Νέα” .

Κατηγορώντας την κυπριακή κυβέρνηση για κοντόφθαλμη πολιτική στο θέμα της ΑΟΖ και των υδρογονανθράκων, έκανε λόγο για συμπεριφορά των Ελληνοκυπρίων που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «συμπεριφέρονται λες και το νησί τους ανήκει».

Έτσι ερμηνεύει ο κ. Τσαβούσογλου την εξάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μας υπενθυμίζει έτσι ότι δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της χώρας μας, παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών.

Ταυτόχρονα απειλεί την Κύπρο και τις εταιρίες που διεξάγουν έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και προειδοποιεί με συνέπειες.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα προκλήσεων και απειλών ζητά να συνεννοηθούν τα ενδιαφερόμενα μέρη μεταξύ τους για την διαδικασία λύσης του κυπριακού και για τον επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια προτείνει εκτροπή από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ.

Και αντί όλα αυτά τα προκλητικά και επικίνδυνα που προβάλλουν οι Τούρκοι να τύχουν της καταδίκης και της απόρριψης από τη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτή συστήνει ψυχραιμία και τηρεί “σιγήν ιχθύος”. Ελπίζουμε αυτή η στωική αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών να μην κρύβει νωχέλεια και αδιαφορία. Ελπίζουμε να μην μας πιάσουν και πάλιν – για πολλοστή φορά – στον ύπνο οι Τούρκοι. Οψόμεθα.