Έχει γίνει πλέον ολοφάνερο ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να τερματίσει την αντιπαράθεση με τους εκπαιδευτικούς, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημίες στην παιδεία.

Εκτιμούμε το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν – επί του παρόντος – εισακούσει την έκκληση μας να ανοίξουν τα σχολεία και να μην καταφύγουν στο όπλο της απεργίας. Ελπίζουμε να κρατήσουν αυτή την ήπια και συγκρατημένη στάση και να αποφύγουν το μέτρο της απεργίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε ότι τα ήπια μέτρα που αποφάσισαν οι εκπαιδευτικοί μπορεί να μην μετακυλήσουν άμεσα το κόστος της αντιπαράθεσης στην κοινωνία, όμως σίγουρα προκαλούν ζημία στην ποιότητα της παιδείας. Η παιδεία βρίσκεται ήδη σε κίνδυνο διότι η απαξίωση των εκπαιδευτικών αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο εκπαιδευτικό έργο.

Από την άλλη, η κυβέρνηση δείχνει να μην την απασχολεί η ζημία – βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη – στην παιδεία μας. Συνεχίζει να συμπεριφέρεται ετσιθελικά και προκλητικά προς τους εκπαιδευτικούς, περιορίζοντας τις ελπίδες για αίσια κατάληξη της κρίσης.