Σε δηλώσεις της, μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής Εσωτερικών, η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κα. Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε πως υπέβαλε, από τις 12 Απριλίου, Κοινοβουλευτική ερώτηση προκειμένου να πληροφορηθεί για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες φιλοξενούνταν ασυνόδευτοι ανήλικοι που εξαφανίστηκαν από το χώρο διαμονής τους και που εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ βρίσκονταν υπό την κηδεμονία του κράτους.

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, με σημείωμά του προς την Επιτροπή Εσωτερικών, αναφέρει πως, από το 2019 μέχρι τον Απρίλιο του 2022, δηλώθηκαν ως ελλείποντα πρόσωπα 11 ασυνόδευτοι ανήλικοι από τρίτες χώρες και τα οποία δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί.

«Εάν χάνονταν Κυπριόπουλα», σημείωσε η κα. Ατταλίδου, «σύσσωμη η κοινωνία – και πολύ ορθά – θα έκανε τα πάντα για να τα εντοπίσει. Δεν γίνεται να ελλείπουν παιδιά και επειδή είναι από τρίτες χώρες να μην είμαστε σε συναγερμό ολόκληρη η κοινωνία.

Έρευνες που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο παρελθόν κατέδειξαν ότι πολλά παιδιά που εισήλθαν στην επικράτειά της, αφού εγγράφηκαν στα σχετικά συστήματα, ακολούθως εξαφανίστηκαν. Τι απέγιναν αυτά τα παιδιά; Ενδεχομένως, να υπήρξαν θύματα σωματεμπορίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή ακόμη και εμπορίας οργάνων. Πρόκειται για ανήλικους, επομένως ευθύνη για αυτούς φέρει αποκλειστικά το κράτος. Η κοινωνία οφείλει να τεθεί σε συναγερμό μέχρι να μάθουμε που βρίσκονται αυτά τα παιδιά.\

Δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι υπερασπιζόμαστε αρχές και αξίες που προστατεύουν και προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, εάν δεν τις υπερασπιζόμαστε για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους», κατέληξε η κα. Ατταλίδου.