Παράταση εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ συστήνει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κ. Αντόνιο Γκουντέρες, ο οποίος σύμφωνα με το ανεπίσημο έγγραφο που δόθηκε χθες αργά το βράδυ στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.), θεωρείται ως καθοριστική από τον ίδιο.

Ανησυχία προκαλεί το συμπέρασμα του κ. Γκουντέρες ότι σύμφωνα με αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που αναλήφθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση με χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι προσδοκίες για επανάληψη συνομιλιών και οι προοπτικές μιας διευθέτησης, είναι χαμηλές.

Εκφράζει επίσης την ανησυχία του για διάφορα τεκταινόμενα, όπως οι προκλήσεις στην πράσινη γραμμή ή την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή λόγω εντάσεων για τους υδρογονάνθρακες, ωστόσο αντί να καυτηριάζεται η στάση της Τουρκίας στα γεγονότα, γίνεται αναφορά περί «διαφόρων εθνικών και κοινών ναυτικών και στρατιωτικών δυνάμεων και ασκήσεων έρευνας και διάσωσης και άλλων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

Για τα περιστατικά στην Δένεια και τα Στροβίλια, ο ΓΓ του ΟΗΕ τονίζει ότι πρέπει να σεβαστούν οι πλευρές την εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να διαφυλάξει την ακεραιότητα της ουδέτερης ζώνης και πως όταν προκύπτουν παρεξηγήσεις και εντάσεις, πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες και να αξιοποιηθούν πλήρως οι υπάρχοντες μηχανισμοί επαφής με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να θεωρηθεί ως ένας απαράδεκτος ποντιοπιλατισμός.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι καταγράφεται πως τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να θεωρούν την Τουρκία υπεύθυνη για τη διατήρηση του στάτους κβο στα Βαρώσια.

Η κυπριακή κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της κ. Πρόδρομου Προδρόμου, διατείνεται ότι «η ουσία είναι ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει με κάθε τρόπο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η Τουρκία έχει αγκυροβολήσει τα πλοία της ανοικτά της Καρπασίας». Δυστυχώς όμως δεν είναι με αυτό τον τρόπο που καταγράφει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ τα γεγονότα στο έγγραφο του.

Ο κ. Γκουντέρες στην προσπάθεια του – για ακόμα μια φορά – να φανεί ουδέτερος, φαίνεται ότι αδικεί την κυπριακή πλευρά. Η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη να ενημερώσει τον ΟΗΕ και το Σ.Α. για τα πρώτα – και αδύναμα – μέτρα που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας και τα οποία ίσως θα επιτρέψουν τον κ. Γκουντέρες την επόμενη φορά να είναι επιτέλους δίκαιος.