Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών πραγματοποιεί εδώ και μια δεκαετία, σε συνεργασία με δήμους και κοινότητες της Λευκωσίας, συγκεντρώσεις πολιτών  κατά τις οποίες προειδοποιούσαμε για την αύξηση των τελών, λόγω των αναγκαίων αλλαγών στις διαδικασίες διαχείρισης τους την οποία θα επωμισθούν βέβαια οι απλοί πολίτες.

Η στροφή προς την οικολογική και βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων είναι και παραμένει η μόνη λύση, καθώς με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η μείωση των παραγόμενων σκουπιδιών. Δυστυχώς έχουν γίνει όμως ελάχιστα και η ευθύνη βαραίνει κατά πολύ τους Δήμους.

Η αύξηση των τελών, η οποία επιτράπηκε μετά την πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας της Βουλής, παρά τις ενστάσεις του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, όχι μόνο δεν αποτελεί λύση αλλά δημιουργεί και περαιτέρω προβλήματα.

Οι πολίτες δίκαια μπορούν να διαμαρτύρονται, καθώς η αύξηση των τελών γίνεται επειδή ακριβώς καθυστερεί εδώ και δεκαετίες η συμπλεγματοποίηση ή ενοποίηση των Δήμων ή Κοινοτήτων ή έστω των υπηρεσιών καθαριότητας. Προκαλεί μάλιστα ιδιαίτερη απορία πως γίνεται ο Δήμος Στροβίλου, για παράδειγμα, να επιλέγει τη διαδικασία των προσφορών για να μειώσει το κόστος της αποκομιδής των σκυβάλων, την ίδια ώρα που αυτά αυξάνονται. Ποιος ελέγχει αν τα τέλη που πληρώνουν οι πολίτες είναι ακριβώς αυτά που καθορίζονται από το κόστος και διασφαλίζει ότι οι πολίτες δεν αναγκάζονται να πληρώνουν διοικητικό κόστος, χρέη ή σπατάλες κ.ο.κ

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει ισχυρή, ξεκάθαρη και λειτουργική θέση. Η αύξηση τελών σκυβάλων χωρίς την εφαρμογή της δοκιμασμένης φόρμουλας «pay as you throw», χωρίς υποχρεωτική ανακύκλωση, χωρίς λειτουργία πράσινων σημείων και κυρίως λογιστικό έλεγχο των Δήμων για την ανταποδοτικότητα του τέλους, είναι απλά ένα ακόμα χαράτσι το οποίο βαραίνει τις τσέπες των πολιτών για να συνεχίζει η ίδια κακή και μη αποτελεσματική διαχείριση των στερεών οικιακών αποβλήτων με τα όσα συνεπακόλουθα ακολουθούν, συμπεριλαμβανομένου και της επιβολής βαρείας χρηματικής τιμωρίας (πρόστιμο) από την Ευρωπαϊκή Ένωση.