Με μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών πραγματοποιήθηκε σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, η δράση της Νεολαίας Οικολόγων στην οδό Λήδρας, στη Λευκωσία. Εδώ και χρόνια, η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί από τις δυνάμεις της Οικολογίας στην Κύπρο ως ημέρα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων.

Έτσι, εκτός από ενημέρωση των πολιτών για την προστασία και των περιορισμό των αδέσποτων ζώων, οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να υιοθετήσουν σκυλάκια και γατάκια, εφόσον θεωρούσαν πως είναι έτοιμοι να τα υποδεχτούν ως ισότιμα μέλη των οικογενειών τους.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργος Περδίκης ανέφερε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στηρίζοντας ακόμα μία δράση της Νεολαίας Οικολόγων, που στόχο έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, ως προς το ζήτημα των αδέσποτων ζώων. Ένα ζήτημα που ιδίως τα τελευταία χρόνια παίρνει μεγάλες διαστάσεις, αφού δυστυχώς πολλοί άνθρωποι που μόνο ως ανεύθυνοι μπορούν να χαρακτηριστούν, εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους. Οι υπολογισμοί των φιλοζωικών οργανώσεων αναφέρονται σε εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτα ζώα, στοιχείο που αποδεικνύει την έλλειψη ενημέρωσης και υπευθυνότητας, πριν την απόκτηση ενός ζώου.

Το ζήτημα αυτό συνδέεται ταυτόχρονα και με τα περιστατικά κακοποίησης και θανάτωσης ζώων. Δυστυχώς έχουμε λάβει καταγγελίες, που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία για σειρά περιστατικών θανάτωση ζώων με όπλα. Ήδη ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εξετάζουμε τις καταγγελίες αυτές και είμαστε αποφασισμένοι να αναδείξουμε τα όποια αποτελέσματα, προκειμένου -επιτέλους- οι αρμόδιες κρατικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Από τη μεριά της η Επίτροπος Περιβάλλοντος, κα Ιωάννα Παναγιώτου που παρέστη στην εκδήλωση σημείωσε:

«Στην Κύπρο τα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι δύο. Αρχικά το ζήτημα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ιδιοκτητών, προκειμένου αυτοί να καταστούν πραγματικά υπεύθυνοι. Από την άλλη, έχουμε μπροστά μας την πρόκληση της διαμόρφωσης ενός κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου που να τιμωρεί όσους ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους.

Ο μεγάλος αριθμός των αδέσποτων ζώων, δημιουργεί προβλήματα τόσο υπό το πρίσμα της ευημερίας τους, όσο και υπό τη σκοπιά της δημόσιας υγείας.

Το κενό ωστόσο δεν εντοπίζεται μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού δεν υπάρχουν επί μέρους κανονισμοί και ρυθμίσεις που να θέτουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την επίλυση του προβλήματος. Αν υπήρχαν ανάλογες ρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα λειτουργούσε βοηθητικά και για τη χώρα μας, αφού θα ενσωμάτωνε τα εν λόγω νομοθετικά έργα.

Εμείς ως Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος έχουμε διαρκείς εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, τόσο για θέματα ευημερίας των ζώων, όσο και για τα προγράμματα στειρώσεων».

Ο κ. Γιώργος Ηλιάδης, Β’ Γενικός Γραμματέας της Νεολαίας Οικολόγων σημείωσε:«Η Νεολαία Οικολόγων με τη σημερινή της δράση θέλει να δώσει ένα δυναμικό μήνυμα αγάπης προς τα ζώα. Ταυτόχρονα όμως θέλουμε να δείξουμε την απόλυτη καταδίκη μας προς κάθε πράξη που στρέφεται ενάντιά τους.

Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η σημερινή συνεργασία με το καταφύγιο του Δήμου Λευκωσίας, που δίνει τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να υιοθετήσει ένα αδέσποτο ζώο και να το εντάξει ως μέλος της οικογένειας τους. Κάθε πολίτης που αισθάνεται έτοιμος να προχωρήσει, λοιπόν, στην υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου δεν έχει παρά να αποτανθεί σε ένα από τα καταφύγια που λειτουργούν Παγκύπρια, ενώ η Νεολαία Οικολόγων παραμένει ανοιχτή για οποιαδήποτε βοήθεια σχετικά με το ζήτημα».