Οι επενδύσεις με αντάλλαγμα διαβατήρια, υπηκοότητες ή βίζες είναι μια τακτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση, αγνοώντας τους πολλαπλούς κινδύνους για τις οποίες σήμερα η Κύπρος συζητείται αρνητικά, δυσφημίζεται και περιλαμβάνεται σε «μαύρες λίστες».

Για το θέμα αυτό, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στο θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» και τις πρακτικές που εφαρμόζει η Κύπρος αλλά μπροστά μας βρήκαμε την απόρριψη.

Δυστυχώς όλα τα υπόλοιπα κόμματα έθεσαν πάνω από το δημόσιο συμφέρων τα δικά τους συμφέροντα ή τα συμφέροντα ημετέρων, όταν το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου. Η πρόταση αφορούσε τη διαφάνεια, αλλά καταψηφίστηκε στις 20 Απριλίου από την ολομέλεια της βουλής.

Νέα πρόταση νόμου μας βρίσκεται στο συρτάρι της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και αφορά αυτή την φορά την υποχρέωση της έκδοσης σχεδίων μέσω κανονισμών που θα ελέγχονται από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Η πρόταση αυτή για κάποιο λόγο καθυστερεί να ψηφιστεί, η κυβέρνηση αρνείται τη διαφάνεια και τον έλεγχο από την βουλή, ενώ η κοινή γνώμη ζητά εφαρμογή των αρχών της διαφάνειας στην παροχή στους αλλοδαπούς επενδυτές.