Δήλωση κ. Αλεξίας Σακαδάκη, Γραμματέως Διεθνών Σχέσεων

Δεν έχει τελειωμό η ανείπωτη τραγωδία των ισχυρών σεισμών που σημειώθηκαν σε Τουρκία και Συρία, με τους Πράσινους της Τουρκίας να μας ενημερώνουν πως τα γκρεμισμένα κτήρια ξεπέρασαν τις 10.000, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που λαμβάνουμε από τους Πράσινους της Τουρκίας, η κυβέρνηση Ερντογάν, προσπαθεί να μετατρέψει την καταστροφή σε ευκαιρία για επιβίωσή της και έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή, με στόχο να αποκλείσει την οποιαδήποτε βοήθεια που δεν περνά από τον έλεγχό της, αλλά και για να παρουσιάζει τα δεδομένα όπως η ίδια επιθυμεί. Φαίνεται πως με πρόσχημα την έκτακτη ανάγκη, παρεμποδίζεται η οποιαδήποτε βοήθεια ενώ εδώ και δυο βδομάδες άνθρωποι πεθαίνουν από το κρύο κάτω από τα ερείπια. Οι σεισμοί σημειώθηκαν σε περιοχές υψηλής μεταναστευτικής συγκέντρωσης και ενημερωνόμαστε πως παρουσιάζονται έντονες διακρίσεις σε σχέση με την βοήθεια που παρέχεται από την κυβέρνηση.

Το κράτος, ανίκανο να εκπληρώσει την ελάχιστη του υποχρέωση οργάνωσης και συντονισμού, άφησε τους πολίτες εκτεθειμένους στις άθλιες συνθήκες που βρίσκονται. Οι σεισμοί των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν την επικινδυνότητα της περιοχής και τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει η ανέγερση πυρηνικού σταθμού στην περιοχή Άκκιουγιου. Πέρα από αυτό, η σεισμική ιδιαιτερότητα της περιοχής επιβάλλει να εισαχθούν συγκεκριμένες απαιτήσεις σε σχέση με την ασφάλεια τόσο των κτηρίων όσο και των ενεργειακών υποδομών.