Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γ. Περδίκης μαζί με τον Επαρχιακό Γραμματέα του Κινήματος Λάρνακας κ. Γ. Χαραλάμπους επισκέφθηκαν το Σάββατο 6 Ιουνίου την κοινότητα Τόχνης και είχαν συνάντηση με τον κοινοτάρχη της κοινότητας κ. Παντελή Χαραλάμπους και τους κατοίκους της κοινότητας.

Οι οικολόγοι διαπίστωσαν ότι η κοινότητα Τόχνης αντιμετωπίζει πολλά και κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα με πιο σημαντικό αυτό της απουσίας κεντρικού αποχετευτικού συστήματος. Η κατάσταση είναι τραγική. Η συγκέντρωση των κατοικιών, η αύξηση του πληθυσμού λόγω αγροτουρισμού και το πετρώδες υπέδαφος καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία των παραδοσιακών απορροφητικών λάκκων. Τα οικιακά λύματα – όσα δεν τρέχουν στην αυλή των γειτόνων – μεταφέρονται μέσω ιδιωτικών και δημοσίων χώρων σε απορροφητικούς λάκκους εντός της κοίτης του ποταμού, με αποτέλεσμα να μολύνεται το νερό που ρέει μεταξύ της επιφάνειας και της αδιαπέραστης γεωλογικής πλάκας. Τα μολυσμένα νερά επανέρχονται στην επιφάνεια σε λίγες εκατοντάδες μέτρα στο κατάντη του ποταμού, και απλώνονται μέσα στις καλλιέργειες από εσπεριδοειδή, ελιές, αμυγδαλές, αχλαδιές, μηλιές και άλλα φρουτόδεντρα τα οποία ξεραίνονται. Η καταστροφή των γεωργικών καλλιεργειών είναι μεγάλη.  

Επιβάλλεται η άμεση κατασκευή έργων εκτροπής των μολυσμένων νερών ώστε να μην καταστρέφονται οι καλλιέργειες. Αυτό όμως που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα είναι μόνο η κατασκευή και λειτουργία κεντρικού συστήματος συλλογής και επεξεργασίας των οικιακών λυμάτων που δυστυχώς καθυστερεί τώρα και πολλές δεκαετίες.

Αλλά τώρα δεν χωρεί άλλη καθυστέρηση. Επιβάλλεται η άμεση προώθηση του έργου της συλλογής και επεξεργασίας των οικιακών λυμάτων της κοινότητας Τόχνης. 

Άλλα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινότητα είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατεδάφιση της επικίνδυνης οικοδομής της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του δημοτικού σχολείου, η κατασκευή του βόρειου περιτοιχίσματος του δημοτικού σχολείου που έχει καταρρεύσει και η προώθηση της νομοθεσίας για την αποζημίωση των κοινοτήτων λόγω των επιπτώσεων από την κατασκευή και λειτουργία του ενεργειακού κέντρου στο Βασιλικό. 

Αποφασίστηκε ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα προωθήσει την επίλυση των προβλημάτων αυτών με κάθε μέσο και σε κάθε επίπεδο. 

Επίσης αποφασίστηκε να οργανωθεί την επόμενη φυτευτική περίοδο μια μεγάλη δεντροφύτευση για να δημιουργηθεί στη κοινότητα Τόχνης ένα πρότυπο δάσος αμυγδαλιών.

Λύματα 1Λύματα 1Λύματα 1Λύματα 1