Οι πληροφορίες που θέλουν τα Ηνωμένα Έθνη να αναζητούν το πρόσωπο του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σε χώρες εκτός Ευρώπης, εφόσον επιβεβαιωθούν, περιγράφουν μία μεγάλη πολιτική αποτυχία. Αυτό, αφού η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα έχουν πετύχει το στόχο τους, καταλογίζοντας μάλιστα μεροληψία στο όποιο πρόσωπο προέρχεται από ευρωπαϊκή χώρα.
Ταυτόχρονα όμως η αποτυχία αυτή θα έχει μία ακόμη διάσταση, αφού στη διεθνή κοινή γνώμη η Ευρώπη -στην καλύτερη περίπτωση- θα έχει το ρόλο του παρατηρητή στην επίλυση του Κυπριακού. Η πραγματικότητα όμως δείχνει πως το Κυπριακό είναι ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα, αφού πρόκειται για κατοχή μέρους ενός κράτους – μέλους της Ένωσης, από τρίτη χώρα που είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εμείς επιμένουμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αναδεικνύει το ζήτημα ως ευρωπαϊκή υπόθεση, σε κάθε δυνατό πεδίο. Η όξυνση άλλωστε των τουρκικών προκλήσεων, στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, δείχνει ξεκάθαρα τους κινδύνους που ενέχει η αποδοχή της διαχείρισης του Κυπριακού ως μια διμερούς διαφοράς. Είναι γι αυτό που ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εξ’ αρχής διαφωνήσαμε με τη μορφή των πενταμερών διασκέψεων, που προσδίδουν ακριβώς τη λάθος διάσταση στο Κυπριακό, ως δικοινοτικό πρόβλημα στο οποίο κυρίαρχο ρόλο έχουν οι λεγόμενες εγγυήτριες δυνάμεις.