Η «πλήρης κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων» δυστυχώς τίθεται ως προϋπόθεση από την Κομισιόν για την προώθηση του φακέλου για το «χαλούμι», ενώ αξιώνει ταυτόχρονα και την απευθείας εξαγωγή του προϊόντος από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια του ψευδοκράτους, με στόχο να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της εισβολής.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θυμίζουμε ότι είχαμε διαφωνήσει έντονα με την διασύνδεση αυτή, η οποία έγινε με απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης αλλά και κάποιων που σήμερα αποποιούνται των ευθυνών τους, δηλαδή της ηγεσίας του ΑΚΕΛ. Βέβαια τότε, δηλαδή το 2015, η Κυβέρνηση και το ΔΗΣΑΚΕΛ βιάζονταν να λύσουν το κυπριακό και έπαιρναν αποφάσεις αγνοώντας τις συνέπειες. Η βιασύνη οδήγησε στο Κραν Μοντανά και στο ναυάγιο και μας έμεινε το χαλούμι στο συρτάρι.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι: «Η Κυβέρνηση έκανε τραγικό λάθος με την αποδοχή της σύνδεσης του χαλουμιού με το Κυπριακό. Πλέον η Κομισιόν θέτει ως προϋπόθεση την «πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων» και το γεγονός αυτό ουσιαστικά θα νομιμοποιήσει το «απευθείας εμπόριο». Η κυβέρνηση έπεσε σε μια παγίδα που η ίδια δημιούργησε και φαίνεται αδύνατον να μπορεί να ξεφύγει. Η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον κ. Γιούνκερ δεν αποτελεί εγγύηση αλλαγής της απογοητευτικής στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτε θεωρούμε ότι είναι επαρκής κίνηση».

Δίνεται η ευκαιρία με τις ευρωεκλογές και την αλλαγή προσώπων, να τεθεί στη Κομισιόν ως όρος απαράβατος για την υποστήριξη του αρμόδιου επιτρόπου και Προέδρου της Κομισιόν, η προώθησή του φακέλου του χαλουμιού.