Δεν έχουν τερματισμό οι παρανομίες εις βάρος του περιβάλλοντος. Αυτή τη φορά, οπτικοακουστικό υλικό και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάζουν παράνομο παραλιακό μπαράκι στην περιοχή της Αργάκας να εκπέμπει δυνατή μουσική και να προχωρεί σε ρίψη πυροτεχνημάτων τις βραδινές ώρες.

Η Κύπρος, ως κράτος έχει καταγγελθεί πολλάκις στο παρελθόν για την ανεπαρκή προστασία περιβαλλοντικά ευαίσθητων και προστατευόμενων περιοχών, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτό, ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις δεν φαίνεται να αποτελεί πρόσκομμα της παράνομης και ανεύθυνης επιχειρηματικής δραστηριότητας σε περιοχές που θα έπρεπε να διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η λειτουργία γνωστού παραλιακού μπαρ στην Αργάκα, του οποίου όχι μόνο η λειτουργία είναι παράνομη αφού δεν έχει εξασφαλιστεί οποιαδήποτε πολεοδομική άδεια ή άδεια οικοδομής, αλλά και περιβαλλοντικά εγκληματική αφού στον πυρήνα της προστασίας της περιοχής και εντός του Δικτύου Natura 2000, διαπράττεται έντονη ηχορύπανση και φωτορύπανση, ακόμα και με τη ρίψη πυροτεχνημάτων.

Ο Ορέστης Μάτσας, εκ μέρους του Κινήματος δήλωσε: «Η κατασκευή και λειτουργία του συγκεκριμένου μπαρ είναι άνευ λογικού επιχειρήματος. Το υποστατικό εμπίπτει εξ ολοκλήρου στο Δίκτυο Natura 2000 ΤΚΣ/ΕΖΔ της περιοχής Πόλις – Γιαλιά. Ως εκ τούτου είναι αυτονόητο ότι δεν κατέχει τις απαιτούμενες άδειες ανέγερσης και είναι καταστροφικό για την αποτελεσματική προστασία της διαδικασίας ωοτοκίας των χελώνων. Κάθε έντονη ανθρωπογενής παρέμβαση σε περιοχές με αυτό τον χαρακτηρισμό απειλούν όχι μόνο το είδος της θαλάσσιας χελώνας που απειλείται στην προκειμένη, αλλά και ποικίλους άλλους τύπους φυσικών οικοτόπων και ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας πως η περιβαλλοντική συνείδηση και ο σεβασμός της φύσης οφείλουν να καλλιεργούνται απ’ όλους και προς όλες τις κατευθύνσεις. Συνεπώς, εκφράζουμε την αντίθεσή μας τόσο για την εκκωφαντική σιωπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αστυνομικής διεύθυνσης Πόλης Χρυσοχούς, όσο και για την προκλητική προβολή της περιβαλλοντικής καταστροφής στα ΜΚΔ από τους επισκέπτες. Σημειώνουμε θετικά και παρακολουθούμε τις εξελίξεις αναφορικά με τις δημόσιες δηλώσεις της Επάρχου Πάφου κ. Μαίρης Λάμπρου ότι επίκειται εφαρμογή διατάγματος κατεδάφισης του συγκεκριμένου μπαρ, καθώς και τις παλαιότερες δεσμεύσεις του Τμήματος Αλιείας και του Τμήματος Περιβάλλοντος, ότι θα επαναφέρουν στην πρότερη του κατάσταση το περιβάλλον στην ευαίσθητη αυτή περιοχή. Καλούμε όμως, όλους τους αρμόδιους να επαναφέρουν την τάξη και επιβάλλουν την οριστική λήξη των παρανομιών».