Δηλώσεις βουλευτή Λευκωσίας, κ. Γιώργου Περδίκη, προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, μετά την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως.
Το γράμμα και το πνεύμα του Νόμου για την ΚΥΠ, όπως ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής, προνοεί ότι μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, έγγραφα θα παραμένουν απόρρητα και διαβαθμισμένα για χρόνο πέραν των 30 ετών. Οι κανονισμοί που μας έφεραν σήμερα στη Βουλή, παρέχουν τη δυνατότητα, στην ΚΥΠ, στον Διοικητή και στη Συμβουλευτική Επιτροπή, να κρατήσουν όλα τα έγγραφα στο βαθύ σκοτάδι του απόρρητου για πάντα.
Υπάρχουν πρόνοιες, οι οποίες δίνουν την ευκαιρία στον Διοικητή και στη Συμβουλευτική Επιτροπή να έχουν τέτοια ερμηνεία, ώστε ουσιαστικά τα περισσότερα, αν όχι όλα τα διαβαθμισμένα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η ΚΥΠ, να μην πάνε ποτέ στο κρατικό αρχείο και να είναι στη διάθεση του κοινού και του ιστορικού μελετητή, κάτι που ξέρουμε πως δε συμβαίνει στις δημοκρατικές και σοβαρές χώρες που διατηρούν αρχεία απορρήτων πληροφοριών.
Το θετικό στη σημερινή συνεδρίαση, ιδιαίτερα στην κεκλεισμένων των θυρών, είναι ότι οι θέσεις της πλειοψηφίας των μελών της επιτροπής, έγιναν αντιληπτές από τον Διοικητή και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και έχουν αναλάβει να μεταφέρουν το πνεύμα των εισηγήσεων της πλειοψηφίας των μελών της επιτροπής σε ένα νέο αναθεωρημένο κείμενο, το οποίο αντιλαμβάνομαι πως θα κατατεθεί στην επιτροπή εντός των ημερών, για να συνεχιστεί η μελέτη του συγκεκριμένου κανονισμού.
Εμείς δε θέλουμε να φτάσουμε ξανά στην κατάσταση που περιέγραψε πρόσφατα ο κ. Κύπρος Κυπριανού, διευθυντής προσωπικού, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά, ότι έχουμε πήξει στα απόρρητα. Ο χαρακτηρισμός του κάθε εγγράφου ως απόρρητο, ακόμα και όταν δεν είναι απόρρητο – και η δημιουργία τεράστιων αρχείων με σκοτεινά έγγραφα – δεν μπορεί να είναι η επιδίωξη μιας δημοκρατικής σύγχρονης πολιτείας.