Ενώ θα ανέμενε κανείς να έχουν γίνει βήματα από όλους του εμπλεκόμενους φορείς για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, δυστυχώς οι αριθμοί στην Κύπρο είναι αποκαρδιωτικοί, χωρίς να έχει καταστεί το πρόβλημα ως προτεραιότητα από τις αρμόδιες αρχές.

Η πιο σοβαρή μορφή της έμφυλης βίας είναι οι γυναικοκτονίες. Ένα διαχρονικό πρόβλημα στη χώρα μας που έγινε με ένα δραματικό τρόπο το πρωτοσέλιδο θέμα με την υπόθεση του Ορέστη, του κατά συρροή δολοφόνου γυναικών που αποκαλύφθηκε φέτος και συγκλόνισε την Κύπρο και το παγκόσμιο. 

Ως Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων τονίζουμε πως με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, τα ορθά πρωτόκολλα διαχείρισης και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, θα φτάσουμε πιο κοντά στον στόχο της εξάλειψης αυτής της μάστιγας.

Ως μια αρχή στον αγώνα μας για ευαισθητοποίηση του κοινού, η Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων (ΓΥΚΟ), πραγματοποιεί την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στις 19:00 στην αίθουσα 007 (κτήριο ΧΩΔ02 Πανεπιστημιούπολη) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, συζήτηση με θέμα «Γυναικοκτονίες στην Κύπρο».

Συγκεκριμένα στην Κύπρο, αρκετές υποθέσεις γυναικοκτονιών που γνωστοποιήθηκαν, από το 2000 μέχρι σήμερα, εμπίπτουν στην κατηγορία των δολοφονιών από νυν ή πρώην ερωτικό σύντροφο.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Δρ. Ανδρέας Καπαρδής, καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, χαιρετισμό θα απευθύνει η Γενική Γραμματέας κ. Μαρία Κολά της ΓΥ.Κ.Ο και η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κ. Ιωσηφίνα Αντωνίου.

Η έμφυλη βία είναι ένα φαινόμενο που όχι μόνο πρέπει να προβληματίζει ολόκληρη την κοινωνία, αλλά θα πρέπει ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς να βοηθήσει στον αγώνα για την εξάλειψή του. Περιστατικά όπως το πρόσφατο, όπου άνδρας περιέλουσε με καυστικό οξύ την εν διαστάσει σύζυγό του, θα πρέπει να τιμωρούνται άμεσα και παραδειγματικά, ώστε να αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγήν.