Ως θετική καταγράφεται η εξέλιξη να ανοίξει «λογαριασμός μέτρων», όπως ονομάστηκε, κατά της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και σύμφωνα με τον οποίο θα επιβληθούν τα μέτρα που ήδη υιοθετήθηκαν, θα μελετηθούν κινήσεις σε διπλωματικό/πολιτικό επίπεδο, θα «παγώσει» η Αεροπορική Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και όλοι οι ευρωτουρκικοί διάλογοι υψηλού επιπέδου, ενώ παράλληλα οι Ευρωπαίοι προχωρούν σε μείωση προενταξιακών κονδυλίων για το 2020 και καλούν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων «να αξιολογήσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία».

Τα μέτρα αυτά πρέπει να θεωρήσουμε ότι αποτελούν την αφετηρία μιας σειράς κλιμακούμενων μέτρων τα οποία θα έχουν την αυστηρότητα και αλλά και την βαρύτητα των μέτρων και κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για το ζήτημα της Κριμαίας.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί την Κυβέρνηση να μην εφησυχάσει και να εντείνει τις ενέργειες της και οπωσδήποτε να μην εκφράσει πλήρη ικανοποίηση. Η Τουρκία και οι βλέψεις του Ερντογάν δεν θα κοπάσουν με τα μέχρι σήμερα μέτρα. Ως εκ τούτου, χρειάζεται ο «λογαριασμός μέτρων» της ΕΕ κατά της Τουρκίας να είναι τέτοιος, που το κόστος του να οδηγήσει την Άγκυρα σε πιο λογικές πολιτικές.