Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και με έντονη ανησυχία, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τουρκία, η οποία πλέον έχει εξοπλιστεί με το οπλικό σύστημα S400.

Ταυτόχρονα, ενώ το Αμερικανικό Κογκρέσο ήδη ζητά επιβολή κυρώσεων, η κυβέρνηση Τράμπ φαίνεται να καθυστερεί στην προώθηση μέτρων κατά της Τουρκίας.

Το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται πλέον σε αυτή τη θέση, σε συνδυασμό με τα – αδύναμα ακόμα – μέτρα που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εναντίον της για την συμπεριφορά της στην Κυπριακή ΑΟΖ, απαιτούν διπλωματικές ενέργειες. Μέχρι στιγμής, οι πολυδιαφημισμένοι στρατηγικοί εταίροι του Προέδρου Αναστασιάδη δεν φαίνεται να αντιδρούν δυναμικά στην έλευση των S-400.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί την Κυβέρνηση άμεσα να ενημερώσει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την άφιξη των S400 στην Τουρκία αλλά και τις κυρώσεις που – ευχόμαστε εκ πρώτης – θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία. Επιπλέον, η ΕΕ με τη σειρά της πρέπει να ενημερωθεί για τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και τις κυρώσεις που φαίνεται ότι θα επιβάλει το κογκρέσο στην Άγκυρα. Αυτές είναι κινήσεις διπλωματικής στρατηγικής που αποκαλύπτουν την Τουρκία, δίνοντας στην διεθνή κοινότητα και την ΕΕ την δυνατότητα να δουν το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας και του Ερντογάν.