Η εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, στο Άκιουγιου της Τουρκίας βρίσκεται στην Κύπρο και σίγουρα όχι μόνο για εθιμοτυπικούς σκοπούς.
Ψάχνει τρόπο να βρει πελάτες και να μας πουλήσει ενέργεια, προφανώς από την παράνομη διασύνδεση Τουρκίας – κατεχομένων. Μάλιστα ζήτησε να συναντηθεί με τα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, που πολύ σωστά αρνήθηκαν. Όπως φαίνεται θα βρεθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Θα πρέπει να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, Rosatom, η οποία ανέλαβε την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Άκιουγιου στη Μερσίνα ότι είναι ανεπιθύμητη στην Κύπρο.

Άλλωστε δεν υπάρχει θέμα συζήτησης μαζί της από την στιγμή που η Βουλή έχει πάρει, σαφή και ξεκάθαρη θέση με ψήφισμα της κατά της δημιουργίας του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επιμένουμε ότι οφείλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την αποτροπή της δημιουργίας του πυρηνικού σταθμού στη “γειτονιά” μας, αλλά και να μη διανοηθούν αυτοί που το σκέφτονται να εξετάσουν καν το ενδεχόμενο να αγοράσει η Κύπρος ενέργεια από τον πυρηνικό σταθμό.
Ο κίνδυνος από την πυρηνική ενέργεια δεν έχει σύνορα. Ο πυρηνικός σταθμός απέχει μόλις 90 χλμ. από τις ακτές της Κερύνειας! Ο μη γένοιτο, σε περίπτωση ατυχήματος θα πρέπει να εκκενωθεί η Κύπρος, καθότι βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας.

Ως Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είμαστε στην πρώτη γραμμή αντίδρασης μαζί με τους συμπολίτες μας που αντιδρούν στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού και έχουμε αποστείλει κατά το παρελθόν επιστολή προς τον Πρόεδρο Πούτιν και με την οποία ζητήσαμε να μην προχωρήσει στο σχέδιο υλοποίησης των δύο χωρών για πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκιουγιου.