Δικαιωματικά πλέον, εκτός από την Μονή Σταυροβουνίου και τον ηγούμενο της Αθανάσιο, οι κάτοικοι της περιοχής Πυργών ανησυχούν και για την επικείμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής τους από την μετεγκατάσταση μονάδας παραγωγής ασφάλτου από την Μοσφιλωτή σε σημείο όπου βρίσκεται δίπλα σε περιοχή προστασίας της φύσης Natura 2000.

Απαριθμώντας τις επιπτώσεις κατά τη φάση της κατασκευής του έργου αλλά και κατά τη λειτουργία του, οι κάτοικοι αντιδρούν και προτίθενται να κινηθούν νομικά εναντίον όλων των εμπλεκομένων.

Τον Ιούλιο, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με δημόσια τοποθέτησή μας και στα πλαίσια της συζήτησης της μελέτης εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, που γινόταν στο Τμήμα Περιβάλλοντος για την προτεινόμενη επέκταση της μονάδας ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις με προσθήκη εργοστασίου ανακύκλωσης και παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος της εταιρείας “ΣΚΥΡΑ ΛΙΜΑ ΛΤΔ”, ταχθήκαμε στο πλευρό της ομάδας των επηρεαζόμενων κατοίκων, που διεκδικεί πλέον το αυτονόητο, μια καλή ποιότητα αέρα, χωρίς θόρυβο και αποκρουστικές οσμές.

Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που δεχόμαστε ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, που αφορούν την ήδη υποβαθμισμένη από τις «αναπτύξεις» περιοχή. Άλλωστε η συγκεκριμένη αυτή μονάδα όταν λειτουργούσε στο γειτονικό χωριό, στη Μοσφιλωτή δημιουργούσε σωρεία προβλημάτων.

Είναι απαράδεκτο πλέον, να θεωρείται η ασφάλεια, ο καθαρός αέρας και η ησυχία, ως πολυτέλεια. Πρέπει να καταλάβει το κράτος πως είναι συνένοχος, παραχωρώντας όλες αυτές τις άδειες των καταστροφικών αναπτύξεων, που μόνο ζημιές φέρνει στο περιβάλλον, την υγεία των πολιτών και σε πολλές περιπτώσεις, στην κυπριακή οικονομία.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλεί ανοιχτά, για ακόμα μια φορά το Τμήμα Περιβάλλοντος και την Πολεοδομία, όπως εξετάσουν την ΜΕΕΠ με σοβαρότητα αλλά και ευθύνη, έναντι στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, που δικαιολογημένα αντιδρούν, αφού πλέον η εμπειρία με τις μονάδες παραγωγής ασφάλτου σε Μοσφιλωτή και Δάλι, έδειξε πως οι αρνητικές επιπτώσεις ειδικά στην υγεία, είναι πολύ μεγάλες.

Νοείται ότι η κίνηση των κατοίκων να κινηθούν νομικά εναντίον των υπεύθυνων, στηρίζεται από τους Οικολόγους, καθώς τα όσα διεκδικούν είναι δίκαια, λογικά και αφορούν δικαιώματα που πρέπει να θεωρηθούν δεδομένα και όχι να καταπατώνται.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ως Οικολόγοι έχουμε προχωρήσει σε υποβολή κοινοβουλευτικών ερωτήσεων για το εν λόγω θέμα από το 2009, με την τελευταία μόλις τον περασμένο Ιούλιο, ενώ τον Αύγουστο ζητήσαμε την αυτεπάγγελτη εξέταση του από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία και θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.