Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Σήμερα πραγματοποιείται το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Νεολαίας Οικολόγων και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους μια καλή, πράσινη χρονιά σε μια Κύπρο ελεύθερη από την κατοχή, την διαίρεση και τον κίνδυνο του τουρκικού επεκτατισμού.

Η Νεολαία Οικολόγων είναι από τις πιο σημαντικές οργανώσεις του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και εν όψει των προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας εντός του 2019, η Νεολαία Οικολόγων με αυτό το συνέδριο μπαίνει μπροστά και παίρνει την πρωτοβουλία. 

Διανύουμε μια χρονιά όπου η πολιτική και τα πολιτικά κινήματα, απαξιώνονται κάθε λεπτό από τη νεολαία του τόπου. Δεν γίνεται να παραμένουμε στάσιμοι, να μείνουμε απαθείς. Σε μια χρονική στιγμή όπου η ανεργία, όσο και να την βαφτίζουν ανάπτυξη με αριθμούς που ευημερούν, υπάρχει ή αποσιωπάται με μισθούς πείνας, δε επιτρέπεται η αδράνεια. Βλέπουμε τον φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο να πουλιέται στους διάφορους, με την ίδια ευκολία που πουλάς ένα παγωτό σε ένα παιδί! Την ίδια ώρα βλέπουμε μέρος της Νεολαίας να στρέφεται στον εθνικισμό, τον λαϊκισμό και την ξενοφοβία. Η Νεολαία πρέπει να αντιδράσει, καθώς όλα αυτά αφορούν το μέλλον της. Γι’ αυτό δεν επιτρέπεται σε μας να μένουμε στον καναπέ, μπροστά στην οθόνη του laptop. 

Η δική μας Νεολαία λοιπόν διεκδικεί με όλες της τις δυνάμεις. Δίνει το μήνυμα πως ο αγώνας είναι κοινός και πως πρέπει να ενώσουμε φωνές ενάντια σε ότι μας τυραννάει, μας ταλαιπωρεί και μας κλέβει το μέλλον μας. Αγωνίζεται για την προστασία της φύσης, τη σωτηρία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές, ενάντια στα πυρηνικά εργοστάσια και όπλα, ενάντια στη ρύπανση του περιβάλλοντος από το πλαστικό, και για την επανένωση του νησιού μας, την κατάργηση της ρητορικής μίσους, την αξιοπρεπή εργασία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Οι δικοί μας ΝΕΟΙ καινοτομούν σε δράσεις και μηνύματα.

Η κοινωνία είμαστε εμείς. Η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας – οι πολίτες – είμαστε εμείς. Οι ΝΕΟΙ είναι ο πυρήνας της κοινωνίας. Και δεν είναι το μέλλον του τόπου, είναι και το παρόν και το μέλλον! Ένα παρόν γεμάτο θέληση και δύναμη, που πρέπει να βγει μπροστά σήμερα, καθώς το 2019 είναι ένα έτος κατά το οποίο χρειάζεται κόπος για να υλοποιηθούν οι υψηλοί στόχοι που έχουν τεθεί, σημειώνοντας ότι τα ισχυρά συμφέροντα καταπιέζουν τους απλούς πολίτες, τη φύση, το όραμα για μια ελεύθερη και δημοκρατική Κύπρο.

Το 2019 είναι η χρονιά κατά την οποία οφείλουμε να στηρίξουμε την προώθηση της εφαρμογής του ΓεΣΥ που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Προτεραιότητα είναι βεβαίως και τα θέματα περιβάλλοντος. Το 2020 είναι έτος ορόσημο, εφόσον η Κύπρος θα πρέπει να ανταποκριθεί σε μια σειρά από ψηλές προδιαγραφές και στόχους που τέθηκαν από την ΕΕ.

Η Νεολαία μας πρέπει να βγει μπροστά. Να διεκδικήσει το δικαίωμα στην υγεία αλλά και καθαρό, υγιές, αποτοξινωμένο περιβάλλον.

Η Νεολαία Οικολόγων καλείται σήμερα να κάνει τον δικό της απολογισμό και να εκλέξει την νέα της ηγεσία. Είμαι βέβαιος ότι η νέα αυτή ηγεσία θα αγωνιστεί το ίδιο σκληρά με την προηγούμενη, καθώς οι απαιτήσεις είναι ακόμη περισσότερες.

Η απερχόμενη Γενική Γραμματέας, φίλη, Μαρία Κολά θα είναι στο πλευρό της νέας ηγεσίας που θα επιλέξει το σημερινό συνέδριο. Δεν συνταξιοδοτείται επειδή παραδίδει την θέση, αυτό της το έχουμε απαγορεύσει!

Εύχομαι καλή επιτυχία στις σημερινές εργασίες του σημερινού συνεδρίου της Νεολαίας Οικολόγων. Αναμένουμε τα αποτελέσματα προκειμένου να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Καλό συνέδριο και καλούς αγώνες!