Είναι πλέον παραδεκτό ότι η Κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει την επωνυμία του χαλουμιού στη βρετανική αγορά, με το θέμα να χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «ρεζιλίκι», καθώς διαφαίνεται ότι υπήρξε προειδοποίηση για τα όσα τεκταίνονται σήμερα.

Για το συμβάν αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», υπάρχει έγγραφο του 2011 το οποίο προμήνυε τις καταστάσεις που ζούμε σήμερα με τις δικαστικές διαμάχες.

Ελπίζουμε στην αυριανή συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, όπως αποφάσισε η Βουλή, να υπάρξει ανάδειξη των ευθυνών των αρμοδίων, χωρίς καμία εξαίρεση. Αν οι ευθύνες είναι πολιτικές, ο υπουργός δεν θα έχει άλλο δρόμο από την παραίτηση. Αλλά ακόμα και να είναι ευθύνες των λειτουργών του υπουργείου του, ο κ. υπουργός έχει κάθε δικαίωμα να τις αναλάβει ο ίδιος και να παραιτηθεί, όπως βλέπουμε να συμβαίνει στο εξωτερικό σε πολλές περιπτώσεις.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών απαιτούμε όπως το ζήτημα που αφορά τη νομική μάχη στο Λονδίνο, το οποίο είναι θεσμικό και που ενδεχόμενα να προκύπτουν εκτός από πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, να διερευνηθεί πλήρως και να μην αναλωθούμε για ακόμη μια φορά στα θέματα του προτύπου του χαλουμιού και να ξαναρχίσουμε αύριο τη συζήτηση από την αρχή.