Το περιστατικό που έχει ενώπιον της η Αστυνομία Κύπρου υπό τη μορφή καταγγελίας από δημόσιο υπάλληλο και στο οποίο καταγγέλλεται ότι υπέστη εργασιακό εκφοβισμό από την προϊσταμένη του, αποτελεί μία από τις πολλές μορφές εργασιακού μπούλινγκ. Μια μορφή εκφοβισμού που φαίνεται να ριζώνει βαθιά στην κουλτούρα μας, εφόσον υπάρχει πλέον η ανάγκη και τέθηκε ως θέμα ενώπιον Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση, το γεγονός ότι το θύμα ήθελε να καταγγείλει την υπόθεση στην Αστυνομία προς διερεύνηση, ωστόσο κατά την προσέλευσή του στον αστυνομικό σταθμό, φαίνεται ο επί καθήκοντι αστυνομικός να προσπάθησε να τον αποτρέψει να προχωρήσει με καταγγελία.

Η συγκεκριμένη περίπτωση πλαισιώνεται από μια ιδιομορφία. Πέραν από τον μπούλινγκ που έχει δεχθεί το θύμα, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει, φέρεται να δέχθηκε και χαστούκι από την προϊσταμένη του, γεγονός στο οποίο καταδεικνύει την σοβαρότητα της ατιμωρησίας που επικρατεί σε θέματα εργασιακού εκφοβισμού. Λόγος γίνεται και για εκδικητική μετάθεση του θύματος σε άλλο τμήμα και σε γραφεία εκτός Λευκωσίας! Την εν λόγω προϊστάμενη φαίνεται να καταγγέλλουν και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί της υπηρεσίας για θέματα που αφορούν επίσης σε μπούλινγκ, εκφοβισμό αλλά και προσβλητική συμπεριφορά.

Το θέμα του εκφοβισμού βρίσκεται ήδη ενώπιον της βουλής και ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θα συμβάλλουμε τα μέγιστα, προκειμένου να υπάρξει ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που θα προστατεύει τα θύματα τέτοιων περιστατικών.

Την ίδια ώρα, καλούμε την αστυνομία να πράξει τα δέοντα στην εν λόγω καταγγελία. Ζητούμε πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τόσο στο μπούλινγκ, όσο και στην χειροδικία. Επιπλέον, διερεύνησης πρέπει να τύχει και η αναφορά του θύματος περί παρότρυνσής του να μην προβεί σε καταγγελία, από αστυνομικό.

Είναι ανάγκη όπως το θέμα τύχει άμεσου χειρισμού, καθώς μεταξύ άλλων, διαβιβάστηκε και στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Ας μην γίνουμε και γι’ αυτό το θέμα διεθνώς γνωστοί…