Η 1η Ιουνίου αποτέλεσε την αφετηρία μιας από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας και όπως ήταν αναμενόμενο διαφάνηκαν οι πρώτες αδυναμίες του ΓεΣΥ, παρόλο που η ζήτηση ήταν μικρότερη λόγω Σαββατοκύριακου.

Η μέρα που πραγματικά το ΓεΣΥ θα δοκιμαστεί είναι η σημερινή, καθώς αναμένεται ότι οι ασθενείς θα είναι πολλαπλάσιοι από ότι τις περασμένες δύο μέρες. Γνωρίζουμε ότι ενδεχόμενα να υπάρξουν αδυναμίες και ως εκ τούτου καλούμε τους πολίτες και ιδιαίτερα τους ασθενείς να είναι υπομονητικοί, την ώρα που η έκκληση αυτή πρέπει να απευθυνθεί και προς κάθε εργαζόμενο στον τομέα της υγείας.

Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν υπάρχει πλέον λόγος από όσους αναζητούσαν λύσεις εκτός του συμφωνημένου Γενικού Σχεδίου Υγείας, να συνεχίσουν να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμη και κάποιοι πολέμιοι του ΓεΣY, θυμήθηκαν πρόσφατα ότι είναι πατέρες του και το δήλωσαν μάλιστα δημόσια! Η κοινωνία βλέπει αυτά τα φαινόμενα και αγανακτεί περισσότερο.

Πλέον η επικέντρωση μας αφορά την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν και ενδεχόμενα να προκύπτουν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, τα κενά που έχει – είτε είναι νομοθετικά είτε πρακτικά – και η πραγματική εξυπηρέτηση των ασθενών. Ως εκ τούτου καλούμε όλους όσοι έχουν την διάθεση και την όρεξη να εργαστούν μαζί μας προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε και θα καταφέρουμε να έχουμε ένα αξιοπρεπές, λειτουργικό και ανθρωποκεντρικό Γενικό Σύστημα Υγείας στην Κύπρο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αύριο ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας κ. Άθω Τσινοντίδη για να συζητήσουν ιδέες για ένταξη περισσότερων ειδικών γιατρών στο ΓΕΣΥ.