*Γραπτή δήλωση Αναπληρωτή Προέδρου του Κινήματος κ. Άλκη Παπή

Για ακόμη μια φορά η Τουρκία δείχνει το πραγματικό απάνθρωπο πρόσωπό της, με την απόφαση της Δευτέρας για ισόβια κάθειρξη του ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα αλλά και με την δικαστική απόφαση για επιβολή ενός χρόνου φυλάκιση στον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ. Οι πολιτικά καθοδηγούμενες δίκες και αποφάσεις είναι ενδεικτικές της έλλειψης σεβασμού της ελευθερίας, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την τουρκική Κυβέρνηση.

Είναι καιρός η Ευρώπη να αντιληφθεί πως το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν δεν προτίθεται να προβεί σε καμία αλλαγή προς τη δημοκρατία, ούτως ώστε να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, στηρίζει τον Σενέρ Λεβέντ και κατ’ επέκταση την ελευθερία του λόγου. Καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο και απερίφραστα, τη στάση της Άγκυρας που επιδίδεται σε μια επίδειξη εξουσίας και δύναμης κατά του Σενέρ Λεβέντ, σε μια δίκη – παρωδία που μπορεί να χαρακτηριστεί ως το αποκορύφωμα της καταδίωξης και της φίμωσης κατά των ελεύθερων πολιτών στα κατεχόμενα.

Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων οι οποίοι δικάστηκαν και καταδικάστηκαν άδικα διαχρονικά στην Τουρκία. Όσον αφορά τον Σενέρ Λεβέντ, Κυπριακή Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ανώτατο επίπεδο, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην καταπάτηση των δικαιωμάτων ενός Κύπριου – που βραβεύτηκε το 2018 από το Ευρωκοινοβούλιο, με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη – και να τον προστατεύσουν από το καθεστώς Ερντογάν.