*Δήλωση Μαρίας Κολά γ.γ. της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων

Ως Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων, θεωρούμε πολύ σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι η Αστυνομία προχώρησε πρόσφατα σε συλλήψεις σε υποστατικό όπου εντοπίστηκαν 18 γυναίκες, θύματα εμπορίας προσώπων. Ζητούμε να δοθεί άμεσα η αναγκαία στήριξη στα θύματα για να καταθέσουν ενώπιον δικαστηρίου όταν θα επιδικαστεί τελικά η υπόθεση. Παράλληλα προκύπτουν πολλά ερωτηματικά από τη μη σύλληψη θαμώνων/ πελατών, καθώς πλέον – από το 2019 – ποινικοποιήθηκε και η εκμετάλλευση των θυμάτων σωματεμπορίου και από τους «πελάτες».

Υπενθυμίζουμε πως κρούσματα εμπορίας προσώπων, δεν παρατηρούνται απλώς στο νησί μας αλλά είναι – δυστυχώς – ένα καθημερινό φαινόμενο. Πολλές είναι οι φορές που αυτές οι περιπτώσεις δεν γνωστοποιούνται, λόγω αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να παρέχει επαρκή βοήθεια και διαχρονική στήριξη στα θύματα, και έτσι αδυνατούν να μιλήσουν. Η προσέλκυση των θυμάτων στο νησί μας με δόλιο τρόπο και η εκμετάλλευση της εργασίας τους ή (έτι χειρότερα) του σώματός τους, είναι μια απαράδεκτη κατάσταση, είναι μια μορφή σύγχρονης σκλαβιάς. Ευχόμαστε πως δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε κρούσματα σωματεμπορίου για σκοπούς αλίευσης οργάνων, ένα εξίσου πολύ σοβαρό πρόβλημα σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Ο δρόμος για να μπορέσουμε να πούμε πως η Κύπρος έχει φτάσει σε «ικανοποιητικό» βαθμό καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων, είναι μακρύς και αυτή η προσπάθεια χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας. Είμαστε και θα είμαστε κοντά σε όλους τους αρμόδιους φορείς που επιθυμούν τον πραγματικό εκσυγχρονισμό και την ειλικρινή αντιμετώπιση των σχετικών φαινομένων. Μιλάμε, συζητάμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες για τον τερματισμό κάθε μορφής διάκρισης κατά των ανθρώπων και εξάλειψη όλων των μορφών βίας, τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων καθώς και της σεξουαλικής και κάθε άλλου είδους εκμετάλλευσης.