Γραπτή δήλωση Επαρχιακού Γραμματέα Λεμεσού κ. Έτμοντ Χαγουίλα

 

Τεράστιο οικολογικό πρόβλημα, ιδιαίτερα όσον αφορά την ποιότητα του αέρα και όχι μόνο, έχουν δημιουργήσει οι πρόσφατες πυρκαγιές σε μονάδες στον Βασιλικό και στην Φασούλα.

 

Οι κρατικές υπηρεσίες και οι αρμόδιοι φορείς είναι σημαντικό να προετοιμάζονται κατάλληλα και να αντιδρούν άμεσα και οργανωμένοι, όταν προκύπτουν περιστατικά, αλλά παράλληλα θα βοηθούσε η πρόληψη ώστε να μην επαναλαμβάνονται τέτοιου είδους περιστατικά και να προλαβαίνουμε τα χειρότερα. Πιστεύουμε πως είναι επάναγκες να ελέγχονται τακτικά όλες οι βιομηχανικές μονάδες τόσο από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας όσο και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ώστε να εξετάζονται οι παράμετροι ασφάλειας και υγείας και πυρασφάλειας αντίστοιχα και να προλαβαίνονται τα χειρότερα.

 

Δεν είναι δυστυχώς η πρώτη φορά που στις συγκεκριμένες μονάδες – αλλά και άλλες μονάδες ανακύκλωσης ή εργοστάσια – έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός στη μονάδα ανακύκλωσης στην περιοχή Φασούλας στην Λεμεσό, τα εγκαίνια έγιναν μόλις το 2019 και ήδη υπήρξαν πολλαπλά προβλήματα με αυτή. Πρέπει επιτέλους να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για πρόληψη αυτών των φαινομένων και εφαρμογή αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου για τις μονάδες που ασχολούνται με την επεξεργασία αποβλήτων.

 

Χαιρετίζουμε την άμεση ανταπόκριση του Τμήματος Περιβάλλοντος όσον αφορά την ψεσινή πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Φασούλα και την δεδηλωμένη πρόθεση τους να εξετάσουν θέμα ανάκλησης άδειας επεξεργασίας αποβλήτων, λόγω επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών και άλλων παρεκκλίσεων από τους όρους υπό τους όποιους τους δόθηκε η άδεια λειτουργίας εξαρχής.

 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να αρθούν οι όποιες παρανομίες και να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση της περιβαλλοντικής κατάστασης του τόπου μας.