Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργού Οικονομικών και Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου με την ηγεσία του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών, επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά ότι το success story της Κυβέρνησης είναι μια πλαστή εικόνα με πολλά κενά.

Η κατάσταση με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) δεν έχει βελτιωθεί, όπως επιβεβαιώνει και ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ). Αντί οι τράπεζες να επιχειρούν να συμβάλουν στις αναδιαρθρώσεις των δανείων των πελατών τους, προχωρούν απευθείας στη λύση των εκποιήσεων και οι συνέπειες αυτής της διαχείρισης είναι γνωστές.

Παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρώπης και της Τρόικα, τα ΜΕΔ δεν έχουν αντιμετωπιστεί από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη ως το σημαντικότερο από τα προβλήματα της οικονομίας. Δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα οι κυβερνώντες ότι πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα που απειλεί να τινάξει στον αέρα την Κυπριακή οικονομία, αν οι τράπεζες δεν άρουν άμεσα τις τακτικές τους που οδηγούν σε μαζικές εκποιήσεις.

Θυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση από το 2013 είχε αρνηθεί να προωθήσει τη δημιουργία Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης των ΜΕΔ, τη μοναδική ίσως λύση για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ, όπως απέδειξε το παράδειγμα άλλων χωρών.

Η κυβέρνηση του Success Story έχει καθυστερήσει δραματικά με το σχέδιο «Εστία», την ώρα που η πραγματική εικόνα είναι πως υπάρχει αριθμός προβλημάτων που χρήζουν έγκαιρης αντιμετώπισης, όπως το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ύψος του δημόσιου χρέους, ο αργός ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, τα προβλήματα στον τομέα απονομής της δικαιοσύνης και διάφοροι εξωτερικοί κίνδυνοι.

Η πολιτική της επίδειξης εμπιστοσύνης στις τράπεζες και του εξαναγκασμού της βουλής προς υπερψήφιση νομοσχεδίων που δίνουν τα πάντα στις τράπεζες, έχει αποτύχει πλήρως.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει καταθέσει πρόταση νόμου που καταργεί τα υπερόπλα από τις τράπεζες που τους έδωσε η πλειοψηφία της βουλής τον περασμένο Ιούνιο. Προσεχώς έχει μελετήσει πρόταση από τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ για εξασφάλιση των δανειοληπτών έναντι των εκποιήσεων την οποία θα καταθέσει σε προσεχή συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ζητούμε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή να προωθήσει σε συζήτηση των προτάσεων μας.

pr_n_metavivaseos_sep_2018_2.doc

ΤΕΛΙΚΟ_ΚΕΙΜΕΝΟ_ΜΕΤΑΒΙBΑΣΕΩΣ_ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕΩΣ_ΤΡΟΠΟ_2019.doc