Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ήδη από το 1972. Σήμερα, 47 χρόνια μετά, δυστυχώς υπάρχουν πολλά που εκκρεμούν να γίνουν, ώστε να μην αποτελεί απλά μια σύντομη, ετήσια υπενθύμιση της οικολογικής καταστροφής που συντελείται.

Ιδιαίτερα μετά την απόφαση των ΗΠΑ για απόσυρση από τη συνθήκη του Παρισιού, οφείλουμε να αναρωτηθούμε, πόσο είναι ακόμα εφικτό να χρησιμοποιούμε απερίσκεπτα τους φυσικού πόρους του πλανήτη. Πόσο είναι εφικτό να μην αναλογιζόμαστε το τι συνεπάγεται η εξάρτηση μας από τα ορυκτά καύσιμα, τη χρήση μη ανακυκλώσιμων υλικών και τη συνέχιση των γενετικών παρεμβάσεων σε τρόφιμα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δε θεωρούμε ότι ημέρες όπως η σημερινή, αρκούν από μόνες τους για την οικοδόμηση περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες, πόσο μάλλον, για να υποχρεώνουν την εκάστοτε κυβέρνηση σε πολιτικές που θα προστατεύουν το περιβάλλον και θα προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Από τη μεριά μας, συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασισμένοι, μαζί με τα κινήματα πολιτών να δίνουμε τον καθημερινό αγώνα. Όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος στο σήμερα και το αύριο, αλλά και την αντιστροφή των συνεπειών όσων καταστροφών έχουν ήδη προκληθεί.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε επανειλημμένως εισηγηθεί και καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Μεταξύ άλλων σε αυτές τις προτάσεις θα επιμείνουμε και στη νέα Βουλή:

  1. Επενδύσεις στους τομείς της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
  2. Τη στροφή στις βιώσιμες μεταφορές και συγκοινωνίες,
  3. Τη δημιουργία ενός οικιστικού περιβάλλοντος βασισμένου στην ποιότητα ζωής, με προώθηση μικρών και μεγάλων δημόσιων έργων που θα μπορούν να δώσουν νέες θέσεις εργασίας,
  4. Την ορθολογιστική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων,
  5. Την ορθολογιστική διαχείριση των αποβλήτων και
  6. Την αλλαγή προσανατολισμού στον τουρισμό προς νέες μορφές.

Απάντηση στην οικονομική κρίση υπάρχει και προέρχεται από τις προτάσεις της οικολογίας για βιώσιμη κυκλική και πράσινη ανάπτυξη. Αυτό που λείπει είναι η αποφασιστικότητα από μέρους των κυβερνώντων. Πρέπει επιτέλους να πρασινίσουν οι πολιτικοί μας. 

Υπογραμμίζουμε, πως για εμάς Οικολογία εκτός από την αυτονόητη προστασία του περιβάλλοντος, σημαίνει ταυτόχρονα ένα διαφορετικό παραγωγικό πρότυπο που θα έχει στο επίκεντρό του το περιβάλλον και τον άνθρωπο, αξιοποιώντας κάθε σύγχρονο μέσο για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Και οι διεκδικήσεις για την υλοποίηση αυτού του οράματος δε μπορούν παρά να είναι συλλογικές και ακατάπαυστες. Οι αποτυχίες και οι ήττες δεν μας πτοούν ούτε μας απογοητεύουν. Αντίθετα, γιγαντώνουν και ατσαλώσουν την πίστη και την αποφασιστικότητα μας για να συνεχίσουμε τον αγώνα για την προστασία της ζωής στο νησί μας, στην Ευρώπη και σε ολόκληρη την υφήλιο.