Οι αιχμές που άφησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης για φοροδιαφυγή πριν καλέσει τους ιδιώτες γιατρούς να καταθέσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, ούτως ώστε να τους δοθεί η ανάλογη αμοιβή στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, είναι μεν εύηχη, αλλά δεν τον απαλλάσσει από τις δικές του ευθύνες.

Ο κ. Αναστασιάδης δεν πρέπει να ξεχνά ότι διανύει την δεύτερη θητεία του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατά τη διάρκεια των έξι αυτών χρόνων έχει προχωρήσει, στο όνομα της μεταρρύθμισης, στην σύμπτυξη των δυο φορολογικών υπηρεσιών και στο διορισμό εφόρου και βοηθών εφόρων με παχυλούς μισθούς και ωφελήματα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Ως εκ τούτου θεωρούμε περίεργο να γίνεται λόγος από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Εύλογα διερωτώνται οι πολίτες αν οι αναφορές αυτές του Προέδρου, είναι επί της ουσίας παραδοχή της ανεπάρκειας του ίδιου, του Υπουργού Οικονομικών αλλά και του Εφόρου Φορολογίας στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διερωτόμαστε πραγματικά – εφόσον έγιναν οι αλλαγές των τμημάτων και οι διορισμοί που ήθελε ο ΠτΔ – γιατί δεν εφαρμόστηκαν μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής είτε για τους γιατρούς είτε και για όσους άλλους ενδεχόμενα πράττουν κατ’ αυτό τον τρόπο σε βάρος του κράτους;

Όπως είπε και ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης πρόσφατα στην ομιλία του για τους προϋπολογισμούς, η πάταξη της φοροδιαφυγής έπρεπε να αποτελεί πρώτο μέλημα της κυβέρνησης. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει. Έχουμε ζητήσει την υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δηλώσεις για όλους τους εργαζόμενους και την έκδοση απόδειξης για όλες τις υπηρεσίες και προϊόντα. Η υποχρεωτική εγκατάσταση ταμειακής μηχανής είναι μια πολύ καλή ιδέα. Η κυβέρνηση κάποτε εισηγήθηκε και την ποινικοποίηση όχι μόνο της μη έκδοσης απόδειξης από τον πωλητή ή παρόχεα, αλλά και της μη παραλαβής της από τον πελάτη ή αποδέκτη των υπηρεσιών.

Όλα αυτά βέβαια θα είναι παρελθόν με την εφαρμογή του ΓεΣΥ , γι’ αυτό και κάποιοι το πολεμούν μετά μανίας.