Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σημειώνει με ανησυχία τα εκτεταμένα κρούσματα αισχροκέρδειας σε ό,τι αφορά τη διάθεση των διαγνωστικών τεστ όπως αναφέρεται και σε σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Τα φαινόμενα αυτά πρέπει να παταχθούν. 

Από την άλλη όμως πρέπει να επεκταθεί το πρόγραμμα των διαγνωστικών τεστ. Πρέπει να περάσουμε στη φάση των μαζικών διαγνωστικών τεστ σε συνάρτηση με τη χαλάρωση των περιορισμών στην μετακίνηση. Η εισήγηση μας είναι η άρση των περιορισμών μετακίνησης να συνοδεύεται με μαζικά τεστ. 

Για να είναι μαζικά πρέπει να είναι και δωρεάν.  Και για να είναι δωρεάν τα τεστ πρέπει να εξαφανιστεί κάθε περιθώριο αισχροκέρδειας από μέρους των παρόχων.

Στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων την περασμένη Πέμπτη είχαμε ζητήσει να γίνουν 5.000 δωρεάν τεστ για τους υπαλλήλους των μικρών επιχειρήσεων που εργάζομαι στην εφοδιαστική αλυσίδα.  Χτες η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 2.000 τεστ για αυτή την κατηγορία  εργαζομένων. Χαιρετίζουμε την εν μέρει υλοποίησή της δέσμευσης του Προέδρου, αλλά δυστυχώς οφείλουμε να παρατηρήσουμε  ότι ο αριθμός των δωρεάν τεστ είναι μικρός.

Τα ίδια περίπου ισχύουν για τη χρήση της μάσκας.  Καθώς θα αίρονται τα μέτρα, οι μάσκες πρέπει να καταστούν υποχρεωτικές.  Για να γίνει αυτό πρέπει να προηγηθεί εκστρατεία ενημέρωσης για τη σωστή χρήση της μάσκας. Τέλος για να αποφευχθούν εκ νέου φαινόμενα αισχροκέρδειας πρέπει οι μάσκες να χορηγούνται δωρεάν.