Σε συνεδρίασή της την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αποφάσισε ομόφωνα, κατόπιν ενημέρωσης και συζήτησης, όπως το Κίνημα ταχθεί υπέρ της κανονικής διεξαγωγής των Δημοτικών /Κοινοτικών Εκλογών του Δεκεμβρίου 2021.

Θεωρούμε πως δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι για αναβολή των εκλογών και επέκταση των θητειών των υφιστάμενων Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων. Τασσόμαστε υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών για ανάδειξη των αντιπροσώπων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, με την προϋπόθεση που έθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως οι νέες εκλογές διεξαχθούν τον Μάιο του 2024, μαζί με τις Ευρωεκλογές. Τασσόμαστε δηλαδή υπέρ της τροποποίησης της κείμενης νομοθεσίας ώστε η θητεία των νεοεκλεγέντων να είναι μόνο 2,5 χρόνια, ώστε να μπορούν να διεξαχθούν οι νέες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση ταυτόχρονα με τις εκλογές για ανάδειξη των 6 αντιπροσώπων μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πέραν τούτου, μεγάλο παραμένει το πρόβλημα με τους διάφορους Δήμους και κοινότητες οι οποίοι προτάσσουν σοβαρότατες ενστάσεις για το πως εξελίσσεται το νομοσχέδιο, όπως και τις όποιες συνενώσεις που δεν βρίσκουν σύμφωνες τις τοπικές Αρχές. Από την πλευρά μας ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε την ετοιμότητα μας να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες των Δήμων και να απαιτήσουμε την διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων για την διαμόρφωση των νέων δήμων αναλόγως της λαϊκής βούλησης.

Επιπλέον, τονίζουμε πως έχουμε σοβαρούς ενδοιασμούς όσον αφορά το προτεινόμενο πλαίσιο διεξαγωγής και ανάδειξης των μελών των διευρυμένων Δήμων, αφού το προτεινόμενο σύστημα θα αναδεικνύει εκπροσώπους από 2-3 πολιτικά κόμματα μόνο. Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην συζήτηση που διεξάγεται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και θα προχωρήσουμε σε εποικοδομητικές συζητήσεις για να διαμορφωθεί το νομοσχέδιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ένα θεμιτό επίπεδο. Η τελική τοποθέτηση μας όσον αφορά το τελικό πλαίσιο της Μεταρρύθμισης θα εξαρτηθεί από το πως θα διαμορφωθεί τελικά το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο.