Μόλις έχει αρχίσει να διαφαίνεται το αληθινό εύρος της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του COVID – 19, με αποτέλεσμα για ακόμη μια χρονιά να διανύουμε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο. Με λύπη μας ωστόσο παρακολουθούμε προσπάθειες από ορισμένους, αυτές τις δύσκολες ώρες, να καρπωθούν από την «κορωνοκρίση» για τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα.

Ως μια, έστω προσωρινή, ασπίδα προστασίας των πολιτών έναντι στις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας, είχαμε καταθέσει πρόταση μαζί με άλλα κόμματα, ζητώντας την άμεση επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων τουλάχιστον έως το τέλος Οκτωβρίου. Δυστυχώς η κυβέρνηση έκρινε διαφορετικά και ανέφερε την πρόταση αυτή στο Ανώτατο Δικαστήριο ως αντισυνταγματική, ασχέτως ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε εφαρμογή ισάξιων προτάσεων. Το επείγον του όλου θέματος, διαφαίνεται και από τη χθεσινή ανακοίνωση που απέστειλε ο χρηματοοικονομικός Επίτροπος κ. Παύλος Θ. Ιωάννου, σε σχέση με τρεις ακυρώσεις η/και αναστολές σε διαδικασίες πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης σε δηλώσεις του αναφέρει πως «εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον κ. Παύλο Θ. Ιωάννου. Οι τρεις ακυρώσεις η/και αναστολές, απαντούν το ερώτημα εάν υπάρχουν διαδικασίες πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας μέχρι €350,000, κάτι που όπως  ισχυρίζονται τα πιστωτικά ιδρύματα και οι εταιρείες διαχείρισης ΜΕΔ, δεν γίνονται. Μια απάντηση που πρέπει να θυμούνται πολύ καλά τα κόμματα και ειδικότερα η κυβέρνηση, την επόμενη φορά που θα τεθεί προς συζήτηση η ανάγκη ή όχι της στοχευμένης αναστολής πλειστηριασμών. Πολλά νοικοκυριά εξακολουθούν να παραμένουν εκτεθειμένα, ειδικά στο θέμα της πρώτης κατοικίας, και αναμένουν με αγωνία το δεύτερο φιλτράρισμα προστασίας της κατοικίας τους, που φαίνεται ότι θα είναι η ενεργοποίηση του κρατικού φορέα η αλλιώς ‘κακής τράπεζας’. Μια διαδικασία που εξ όσων αντιλαμβανόμαστε δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν τις αρχές του 2022. Το ερώτημα του πως γεφυρώνουμε το μεσοδιάστημα αυτό προστατεύοντας τα ευάλωτα νοικοκυριά σε σχέση με την πρώτη τους κατοικία, παραμένει και πρέπει άμεσα να απαντηθεί.

Καλούμε την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου να θέσει το θέμα των εκποιήσεων για συζήτηση σε προσεχή συνεδρίαση της επιτροπής, για να δοθούν εξηγήσεις και χρονοδιαγράμματα για το πως ακριβώς εξελίσσεται το πλαίσιο προστασίας και τα αποτελέσματα του Σχεδίου Εστία».